Afbeelding
Foto: BGV

Rookmelders redden levens

De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets, uw neus werkt niet. Alleen uw gehoor werkt nog. Als bijvoorbeeld uw wasdroger kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, wordt u van de rooklucht dus niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u snel bewusteloos en kunt u al binnen enkele minuten aan rookvergiftiging overlijden! Om dit te voorkomen zijn rookmelders van levensbelang, en niet alleen als u slaapt! Hoe sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd en kans u heeft om uw huis veilig te verlaten.

De beste plek voor uw rookmelder
De aanwezigheid van rookmelders kan dus helpen om brand te overleven. Waar kunnen deze dan het beste worden geplaatst? Hieronder een aantal praktische tips zodat u op tijd wordt gewaarschuwd bij brand:
Voor minimale veiligheid:
- Op elke verdieping op de gang of overloop tegen het plafond
- Minimaal 50 cm van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt.
- In de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (vluchtroute)
Voor nog meer veiligheid:
- In iedere slaapkamer
- In de woonkamer of andere verblijfsruimte
- In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet de doucheruimte is)
- In iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (telefoons, tablets, fietsen, etc.)

Wettelijk verplicht vanaf 1 juli 2022
Vanaf 1 juli 2022 moet er in de vluchtwegen op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder hangen. Dit is meestal in de gang of overloop die leidt naar de voor/achterdeur.
De verplichting gaat pas per 1 juli 2022 in, zodat woningeigenaren nog voldoende tijd hebben om deze verplichting in alle bestaande woningen door te voeren.

Wat is een goede rookmelder
Alleen rookmelders met het Europese keurmerk EN 14604 mogen nog worden verkocht. Hierdoor weet u zeker dat de rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten. Let er bij de aanschaf op of de rookmelder werkt op batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden of dat er een batterij in de melder zit die vijf of tien jaar meegaat. Een rookmelder gaat maximaal tien jaar mee en het advies is maandelijks de batterij te testen op een goede werking.

Voor verdere informatie: www.brandweer.nl en rookmelders.nl of neem contact op met de wijkbrandweer.