Schilderij ’Lentetuin' van Vincent van Gogh.
Schilderij ’Lentetuin' van Vincent van Gogh. Foto: Marten de Leeuw

Man aangehouden voor diefstal Van Gogh schilderij

LAREN De politie heeft bekend gemaakt dat dinsdagochtend vroeg een 58-jarige man uit Baarn is aangehouden omdat hij verdacht wordt voor het stelen van twee schilderijen.

Het gaat om het schilderij ’Lentetuin', de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh en om ’Twee lachende jongens’ van Frans Hals. Dit schilderij werd gestolen uit het museum Hofje van Mevrouw Aerden in Leerdam.

Het Singer Museum had het schilderij van Van Gogh uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum voor een tijdelijke tentoonstelling. In de nacht van 29 op 30 maart vorig jaar werd de glazen deur van het museum vernield en ging het inbraakalarm af. De politie kwam meteen langs, maar zag dat het kunstwerk van Van Gogh al meegenomen was door een inbreker.

Maandenlang werd onder leiding van het Openbaar Ministerie intensief onderzoek gedaan naar de roof van beide schilderijen. Dit heeft nu geleid tot de aanhouding van een 58-jarige verdachte uit Baarn. "De zoektocht gaat onverminderd door. Deze aanhouding is wel een belangrijke stap in het onderzoek", aldus de politie. "Mocht iemand over informatie beschikken en die nog niet met ons heeft gedeeld, doe dit dan alsnog. Alle informatie kan helpen om de schilderijen terug te vinden." Meer informatie staat op www.politie.nl.

"Complimenten aan de politie voor hun speurwerk”, laat Evert van Os, algemeen directeur van Singer Laren, weten. "Niemand mag straffeloos inbreken. Helaas is met deze aanhouding het schilderij nog niet terecht. Ik hoop van harte dat deze aanhouding op korte termijn naar het schilderij leidt en dat het publiek in het Groninger Museum weer van het prachtige werk kan genieten. Het is nu een jaar geleden dat de inbraak plaatsvond en elke dag hopen we op het goede nieuws dat de schilderijen gevonden zijn.”