Burgemeester Roland van Benthem gaf het startsein.
Burgemeester Roland van Benthem gaf het startsein. Foto: Gemeente Eemnes

Kinderen leggen Verkeersexamen af

EEMNES Burgemeester Roland van Benthem gaf woensdagochtend het officiële startsein voor het praktisch Verkeersexamen van basisschoolleerlingen uit Eemnes.

Aan dit examen doen de groepen 7 mee van de basisscholen Hobbitstee, Mariaschool, de Zuidwend en De 7-Sprong.

Levensbelang

"De verkeerservaring die kinderen op deze leeftijd opdoen, is letterlijk van levensbelang", vertelt burgemeester Roland van Benthem. "Daarom juich ik dit examen van harte toe. Gisteren was voor alle jonge deelnemers hét moment om het geleerde in praktijk te brengen. En natuurlijk wel op een veilige en goedgekeurde fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet. Ik heb er het volste vertrouwen in en wens de kinderen veel succes en plezier!"

Kinderen kwetsbaar in verkeer

Jaarlijks raken er ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0- tot 15-jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier. Nog altijd zorgt het verkeer voor te veel jonge verkeersslachtoffers.

Deelnemen aan verkeersexamen

Veilig Verkeer Nederland werkt er daarom hard aan om zo veel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan het verkeersexamen. Kinderen die het schriftelijk Verkeersexamen doen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd. De route van het VVN praktisch Verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid.
Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.