De zoon van Jacques Vos speldt de koninklijke onderscheiding op.
De zoon van Jacques Vos speldt de koninklijke onderscheiding op. Foto: IJscentrum

Twaalf koninklijke onderscheidingen

BEL Twaalf mensen uit de BEL-gemeenten hebben maandag een koninklijke onderscheiding gekregen. Zes uit Eemnes, een uit Laren en vijf uit Blaricum. Niet alle onderscheidingen werden in de woonplaats zelf uitgereikt. Zo kreeg in Laren ook nog een Amsterdammer de onderscheiding uitgereikt.

In Eemnes werden de gedecoreerden gebeld door burgemeester Roland van Benthem. Daarna ontvingen ze taart en bloemen van het lintjescomité en werden ze toegezongen door dorpsdichter Anne Roozenboom. In juli vindt de daadwerkelijke en persoonlijke overhandiging van de koninklijke onderscheidingen plaats. Behalve het echtpaar Scheffer. Burgemeester Nanning Mol uit Laren overhandigde hun op de dag zelf al de onderscheiding, omdat hun vrijwilligerswerk met name daar plaatsvindt.

In de middag bracht het koor de Weidevogels een aubade. Helaas kon deze traditionele aubade en het voorstellen van de Eemnessers die een koninklijke onderscheiding ontvingen, niet live plaatsvinden. Daarom werd dit op film opgenomen. De opname is te zien op de website van de gemeente Eemnes: www.eemnes.nl.

De volgende zes Eemnessers werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Janny Frantsen-Niesing, Ruud Ham, Marianne Van der Kolk-Van den Oever, Willy Schat-Smit, en de heer en mevrouw Scheffer.

Laren
Burgemeester Nanning Mol bracht maandag ook nog een onderscheiding langs bij Jacques Vos uit Laren en de heer Rottingshuis uit Amsterdam. Deze laatste zet zich onder andere in voor het Papageno Huis en kreeg daar de onderscheiding overhandigd. Beiden werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Blaricum
In Blaricum kregen de heer Kastelein, de heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens en mevrouw Hund een onderscheiding. Burgemeester Joan De Zwart-Bloch verblijdde hen die ochtend met dit feestelijke nieuws en sprak hen online toe. Diezelfde middag kregen de gedecoreerden de versierselen thuis door de burgemeester overhandigd. De heer Wolvetang, sinds kort woonachtig in Blaricum, kreeg zijn onderscheiding in Huizen uitgereikt. De heer Kastelein is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens, mevrouw Hund en de heer Wolvetang zijn alle vier benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.