Een doorgebrande telefoonoplader
Een doorgebrande telefoonoplader Foto:

De gevaren van accu’s, opladers en batterijen

U ligt al in bed en scrolt nog een laatste keer door uw berichten op uw smartphone of kijkt nog een film op uw tablet met de lader in het stopcontact om het scherm lekker fel te houden. Vervolgens gaat u slapen en laat de oplader aan de stroom zodat de volgende dag de batterij weer is opgeladen. Herkenbaar? Toch zitten hier wel behoorlijke risico's aan vast, waarschijnlijk zonder dat u zich dat realiseert.
Zijn batterijen gevaarlijk?
Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan. Met onderstaande tips weet u waar u op moet letten.
Een lithium-ion batterij?
Lithium-ion batterijen of li-on batterijen zijn lichtgewicht, oplaadbare batterijen of accu's van elektrische fietsen, smartphones, tablets, laptops en hoverboards. Ze worden dagelijks door miljoenen mensen veilig gebruikt. In dit type batterij zit veel meer energie dan in een standaard penlite batterij en dat heeft veel voordelen. Maar tegelijkertijd neemt de zorg over dit nieuwe type batterij toe, omdat ze spontaan, onder andere bij opladen met ondeugdelijke opladers, kunnen ontbranden of zelfs ontploffen.
De oplader
Zorg ervoor dat apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom nooit en leg de telefoon niet onder uw kussen. Gebruik alleen een oplader van de fabrikant van uw elektrische apparaat. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon en het oplaadsnoer. Kan de smartphone zijn warmte kwijt? En kan de laptop zijn warmte kwijt als u ermee op bed ligt?
10 tips om veilig op te laden
1. Lees de handleiding van de fabrikant.
2. Gebruik alleen de bijgeleverde oplader van de fabrikant.
3. Laad het apparaat nooit 's nachts op.
4. Laad het apparaat op een stabiele en onbrandbare plaats op.
5. Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt.
6. Haal de stekker uit het stopcontact als de accu vol is.
7. Houd de oplader uit het zonlicht of vrieskou.
8. Laad het apparaat minstens eens in de 3 maanden op.
9. Heeft het apparaat of de accu forse schade opgelopen, lever het dan direct in.
10. Laat het onderhoud van de accu aan een deskundige over.
Gaat het mis? Bel 112.