Een toost op het boek.
Een toost op het boek. Foto: Historische Kring Eemnes

Historische Kring presenteert 'Eemnesser Namenboek'

EEMNES Historische Kring Eemnes heeft zaterdag het eerste exemplaar van het 'Eemnesser Namenboek' overhandigd aan burgemeester Roland van Benthem.

Het boek is eigenlijk een verlaat jubileumboek. “In de jaren voor het 40-jarig bestaan van de Historische Kring Eemnes in 2019 is het idee ontstaan om alle in Eemnes bekende, maar inmiddels ook (bijna) vergeten benamingen van stukken grond, landerijen, wateren, straten, paden en huizen te beschrijven”, laat de historische kring weten.

Intensief speurwerk

Vier actieve leden, te weten Jaap Groeneveld, Henk van Hees, Wiebe van IJken en Dick Scherpenzeel, hebben zich hiermee, ieder vanuit de eigen interesse voor een bepaald deelonderwerp, na jaren intensief speurwerk beziggehouden en hun bevindingen aan het papier toevertrouwd.

Het resultaat: een boek van 240 pagina’s dik, met opsommingen en historische verklaringen van alle plaats-, veld-, water- en straatnamen in Eemnes. “Een zeer toegankelijk, prettig leesbaar en boeiend boek, ruim voorzien van foto’s van onder andere oude landkaarten, aktes, landschappen, gebouwen en woonhuizen.”

Gelukkig af

'Het idee ontstond om benamingen in Eemnes te beschrijven'

“Tijdens de naspeuringen kwam zo veel informatie boven water dat het om redenen van tijd gewoonweg niet lukte het resultaat nog in het jubileumjaar in boekvorm te krijgen. Ook corona had helaas een vertragend effect op de totstandkoming, maar gelukkig is het boek inmiddels af en beschikbaar voor iedereen die iets met Eemnes heeft.”

Het boek werd zaterdag in kleine kring met directbetrokkenen in de open lucht officieel gepresenteerd bij De Deel aan de Wakkerendijk. Voorzitter Liesbeth Lemckert verwelkomde de aanwezigen en schetste het traject van de totstandkoming van het boek, waarbij het tijdpad vanwege de vele historische informatie die werd gevonden steeds verder werd opgeschoven.

Opmerkelijke zaken

Hierna was het woord aan Jan Out, voorzitter van de redactie. Jan noemde een aantal opmerkelijke zaken die tijdens het onderzoek naar boven waren gekomen, onder andere waarom een bepaald stuk grond in de polder De Snoekmaat is genoemd, dat Karel V in Eemnes grond heeft gehad en ook dat gebleken is dat niet alle straatnamen correct zijn geschreven. Het laatste gold ook voor benamingen die het waterschap hanteerde.

Na zijn praatje werden de vier auteurs naar voren gevraagd en werd het eerste exemplaar gezamenlijk door de vier auteurs en de redactievoorzitter overhandigd aan de burgemeester.