Het landelijk uitstel heeft onder andere gevolgen voor gemeente Laren.
Het landelijk uitstel heeft onder andere gevolgen voor gemeente Laren. Foto: Carin van den Berg

Uitstel invoering Omgevingswet heeft enkele gevolgen voor BEL Combinatie

REGIO Hoewel het landelijke uitstel van de invoering van de Omgevingswet geen gevolgen heeft voor de uitvoering van de wet in de BEL Combinatie, zullen de gemeenten langer bezig zijn met oefenen met het nieuwe bijbehorende digitale stelsel. Dit laat de gemeente Laren op 11 juni weten.

De Omgevingswet bundelt en moderniseert de wetten voor de leefomgeving. Een deel van het digitale stelsel dat bij de invoering van deze nieuwe wet hoort, wordt pas in oktober opgeleverd. Daarom hebben het Rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen in mei 2021 de inwerkingtreding van de Omgevingswet zes maanden uitgesteld. Zonder uitstel zouden gemeenten niet genoeg tijd hebben om te oefenen met het nieuwe stelsel. Dit is echter wel nodig, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat alles echt werkt.

Gemeenten krijgen nu tot 1 juli 2022 de tijd om te oefenen met het stelsel en de wet goed in te voeren. De gemeenteraden van de BEL Combinatie hebben hiervoor in 2021 budget beschikbaar gesteld. Het is de bedoeling om de realisatie van de bijkomende nieuwe werkprocessen en het doorlichten van regelgeving dit jaar af te ronden, zodat hiervoor geen externe inhuur meer nodig is.

In het programmaplan staat ook dat de opstelling van de instrumenten omgevingsvisie en omgevingsplan in 2022 gestart wordt. "Aangezien de data waarop deze instrumenten moeten zijn vastgesteld niet wijzigen, blijft het noodzakelijk om dat wat op de planning voor 2022 staat ook daadwerkelijk in dat jaar uit te voeren”, deelt de gemeente Laren mede. Dit zou later consequenties kunnen hebben voor de besluitvormingen over bijvoorbeeld Adviesrecht en Participatie, maar voorlopig is er geen reden om die uit te stellen.