De Wakkerdijk in Eemnes.
De Wakkerdijk in Eemnes. Foto: BEL Combinatie

Snelheid verkeer Wakkerendijk zorgelijk

EEMNES De vorig jaar uitgevoerde herinrichting van de Wakkerendijk heeft geleid tot meer veiligheid voor fietsers. Echter maakten bewoners wethouder Theo Reijn duidelijk dat de snelheid van het verkeer nog wel een zorgpunt is. 

“Vooral het landbouw- en vrachtverkeer rijdt veel harder dan toegestaan en dat zorgt voor geluidsoverlast en trillingen. Datzelfde geldt voor de lijnbussen”, aldus de bewoners. De ervaringen die verschillende bewoners de afgelopen maanden met de gemeente hebben gedeeld stonden centraal in de gesprekken met de wethouder. Reijn: “Voor een deel hebben wij die problemen inmiddels kunnen oplossen. Wij onderzoeken nu wat wij eventueel nog verder kunnen doen.”

Snelheid is een zorgpunt

Om een duidelijk beeld te krijgen van de snelheden waarmee over de Wakkerendijk wordt gereden is er in maart twee weken lang gemeten. De uitkomsten daarvan werden vervolgens vergeleken met de resultaten van metingen die voor de herinrichting zijn gehouden.  Over het algemeen is het verkeer harder gaan rijden sinds de herinrichting. “Daarbij moet worden opgemerkt dat vooral in de avonduren en de vroege ochtend snelheden in de 30km-zone van 60km/u en in de 50km-zone van 80km/u zijn gemeten”, waarschuwt Reijn. Dit is voor de gemeente voldoende reden om in overleg met de politie te kijken hoe de snelheden omlaag te krijgen. 

Evaluatieonderzoek

In het najaar start de gemeente een evaluatieonderzoek van het project Wakkerendijk. Uit dit onderzoek moeten het daadwerkelijke gebruik en de goede en slechte punten van de nieuwe inrichting naar voren komen. Theo Reijn: "Dan weten wij ook hoe wij wellicht met aanpassingen de situatie voor bewoners en gebruikers kunnen optimaliseren.”

'Vooral in de avonduren en de vroege ochtend wordt te snel gereden'