Tijdens de hanenkraaiwedstrijd van GPKV in 2019.
Tijdens de hanenkraaiwedstrijd van GPKV in 2019. Foto: Caspar Huurdeman

GPKV organiseert Kleindierenshow in De Wel: “Samen maken we er een geweldige show van!”

Algemeen

EEMNES - Na jarenlang haar Jongdierendag bij de Welkoop in Eemnes georganiseerd te hebben, is het voor de Gooise Pluimvee- en Kleindierfokkers Vereniging (GPKV) tijd voor een heuse Kleindierenshow in ontmoetingscentrum De Wel. De show zal op 1 en 2 oktober plaatsvinden.

Samenwerking met De Wel

Kersverse GPKV voorzitter Han Voerman legt uit: “In overleg met de bedrijfsleiding van de Welkoop is besloten om dit jaar onze show niet bij de Welkoop op het terrein te houden, vanwege een verbouwing die er aan zit te komen. Daarom zijn wij extra blij dat we de kleindierenshow in De Wel kunnen organiseren. Het is een werkelijk schitterende ruimte waar we in 2014 ons 100-jarig bestaan hebben gevierd met een Jubileum Clubshow.  Bovendien zijn we ontzettend blij dat wij na alle coronaperikelen eindelijk weer iets kunnen organiseren, al was voor de fokkers de GPKV ON TOUR in januari 2021 ook een groot succes.”

Voerman is zeer te spreken over de samenwerking met het beheer van De Wel. “Samen kunnen we er een geweldige show van maken, voor het gehele Eemnesser publiek”, meent hij. “Wat ook zo leuk is, is dat de fokkers van de dieren deze dagen ook aanwezig zijn. Dus als mensen vragen hebben over het houden en verzorgen van dieren, kunnen ze die gerust stellen.”

Vol programma

Op vrijdag 1 oktober begint het keuren van de dieren, en dit is gewoon voor het publiek toegankelijk. De keurmeesters zorgen er voor dat aan het eind van de dag de winnaars bekend zijn. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de officiële opening op zaterdagmiddag 2 oktober om 13.00 uur. De opening van de show zal dit jaar geschieden door Burgemeester Nanning Mol uit Laren, die sinds een paar maanden ook lid is van de GPKV. “Nanning heeft het prachtige franse ras Faverolle krielen in het hok”, vertelt de vereniging. “Hij draagt deze hobby een warm hart toe, en bood spontaan aan om de officiële opening te verrichten.”

Zaterdag 2 oktober is er vanaf 9.00 uur van alles te doen. Vanaf 11.00 uur is er een Hanenkraaiwedstrijd. “Deze in navolging van de Internationale Hanenkraaiwedstrijd, die op 23 februari 2019 plaatsvond in Eemnes”, vertelt de GPKV. “Daar schonk de hele regionale en zelfs landelijke pers aandacht aan.”

Kippen, konijnen en sierduiven zullen deze dagen in het middelpunt van de belangstelling. staan. “Echt in alle kleuren, soorten en maten”, vertelt de GPKV. “Allerlei bijzondere dieren zijn er te zien.” Zo zullen er bijvoorbeeld Shamo’s te zien zijn. De fokker van dit bijzondere Japanse vechthoenderras bracht enkele jaren geleden de eerste Eemlandse kriel naar de tentoonstelling, waarmee de GPKV een primeur had.

Extra dag

“Het publiek is van onze jaarlijkse Jongdierendagen gewend dat zo’n tentoonstelling één dag duurt”, vertelt Voerman. “Dit jaar plakken we er dus echter een extra dag aan vast. Natuurlijk is het een enorme uitdaging voor alle medewerkers en vrijwilligers om alle 250 dieren te voeren en te verzorgen, want de dieren mogen niets tekort komen. Het is ook voor de organisatie een uitdaging, om alles tot in de puntjes te laten verlopen.”

Bloeiende vereniging

De 107-jarige vereniging bloeit als nooit tevoren. Ben Makker vertelt: “Juist in de coronatijd is de belangstelling voor het houden van dieren toegenomen, en dat kunnen we merken in het ledenaantal. Zo zitten we nu ruim boven de honderd leden, en zijn we één van de grootste kleindierenfokkers verenigingen van Nederland. Er wordt dan ook flink aan de weg getimmerd, zoals met de Internationale Hanenkraaiwedstrijd door ons georganiseerd in 2019. Wij prijzen ons gelukkig met een groot aantal leden die  actief de handen uit de mouwen willen steken wanneer er een beroep op ze wordt gedaan, en zo houden we het al 107 jaar vol. Bovendien is het een ontzettend gezellige vereniging.”


De keuring van de dieren op vrijdag 1 oktober is van 9.00 tot 6.00 uur. GPKV: “Iedereen is van harte welkom om dit bij te wonen en te genieten van de grote verscheidenheid aan dieren.” De toegang is vrij.