Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten.
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Foto: Pexels

Bevolkingsonderzoek borstkanker start in Laren

Zorg

LAREN - Het bevolkingsonderzoek rondom borstkanker in de regio Midden-West start op 20 oktober in Laren. Vrouwen die in de doelgroep vallen en wonen in de postcodegebieden 1251 t/m 1252 en 1261 t/m 1262 ontvangen een uitnodiging voor het onderzoek, die zal worden uitgevoerd in het mobiele onderzoekscentrum bij sportcentrum De Biezem.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, wordt de kans op genezing aanzienlijk groter. Daarom is het bevolkingsonderzoek in het leven geroepen. Door het bevolkingsonderzoek overlijden er elk jaar ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten en is vrijwillig en gratis.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Normaalgesproken worden vrouwen elke twee jaar uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek borstkanker. “Voorlopig is dit niet mogelijk”, meldt Stichting Bevolkingsonderzoek Midden-West. “Dit komt door een tekort aan personeel. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en we voldoende nieuwe medewerkers hebben opgeleid, kunnen we onze cliënten weer iedere twee jaar uitnodigen.”