Hoofdrolspeler Mattias van de Vijver.
Hoofdrolspeler Mattias van de Vijver. Foto: Theateralliantie

Papageno Huis, ‘t Singer en Theateralliantie maken prikkelarme voorstelling werkelijkheid

Cultureel

LAREN - Dankzij een samenwerking van Stichting Papageno Huis, Singer Laren en de Theateralliantie is er op 18 november een prikkelarme vertelvoorstelling te zien in Singer Laren: ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’.

Stichting Papageno Huis Laren: “‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon is de wereldberoemde roman die nu te zien is in de theaters. Het verhaal gaat over Christopher Boone, een jongen van 15 jaar, 3 maanden en 2 dagen, die met een vorm van autisme leeft. Christopher houdt van wiskunde, van lijstjes en patronen. En hij houdt meer van honden dan van mensen, want honden zijn trouw en ze liegen nooit omdat ze niet praten. Dus als Christopher de vermoorde hond van zijn buurvrouw in de tuin aantreft kan hij niet anders dan op onderzoek uitgaan om de dader te achterhalen. Zo ontstaat een wonderbaarlijke zoektocht waarbij Christopher zichzelf keer op keer weer moet zien te overwinnen.”

De makers van de voorstelling stonden voor een nieuwe uitdaging. “Gebruikte losse schotten wisselen snel op het podium, lichtflitsen zijn fel en flitsen heen en weer, geluidseffecten zijn hard en komen soms onverwacht”, legt Stichting Papageno uit. “Op zich niets bijzonders, ware het niet dat dit verhaal gaat over een jongeman met autisme. En juist deze prikkels kunnen voor mensen met autisme zoveel impact hebben dat een bezoek aan de voorstelling onhaalbaar wordt.” Daarom bundelden de Theateralliantie en het Papageno Huis Laren hun krachten en hebben het idee van een prikkelarme voorstelling tot werkelijkheid gebracht.

Met de voorstelling reist een expositie mee van verschillende schilderijen en graffiti werken. Deze zijn eveneens geïnspireerd door het verhaal van Haddon en gemaakt door jongeren met autisme vanuit het Papageno Huis in Laren.

Op 18 november zal deze prikkelarme voorstelling om 19.30 uur te zien zijn in de theaterzaal van Singer Laren, waar ook de tickets à € 10,- te koop zijn.