Dorpshuis Blaercom Blaricum.
Dorpshuis Blaercom Blaricum. Foto: PR

BEL-gemeenten bewust van impact coronacrisis op buurthuizen

Politiek

BEL - Het College van B&W Blaricum bracht recentelijk de Blaricumse gemeenteraad in een informatiebrief op de hoogte van de gevolgen in en voor de BEL-gemeenten van de coronacrisis. Naast de economische impact van de pandemie in de BEL, beschrijft de brief ook de de gevolgen voor buurthuizen, dorpsaccommodaties en verenigingen.

Het beeld dat de BEL krijgt van verenigingen is dat de vrijwilligers in de meeste gevallen gebleven zijn. “Maar van meerdere verenigingen krijgen we ook signalen dat ze nu minder leden of cursisten hebben dan voor de coronacrisis”, meldt de gemeente Blaricum.

Huidige situatie

De buurthuizen en dorpsaccommodaties draaien deels op vrijwilligers. Wat betreft het verloop van vrijwilligers verschillen de ervaringen van de buurthuizen enigszins. “Een aantal buurthuizen geven aan dat er inderdaad wat minder vrijwilligers zijn”, schrijft de gemeente Blaricum in de informatiebrief. “Zo werd het ene buurthuis geconfronteerd met een aantal vrijwilligers die tijdens deze coronacrisis opzegden en gaf een ander buurthuis aan dat met name de senioren onder de vrijwilligers erg voorzichtig zijn geworden. Daarbij werd ook aangegeven dat het werven van vrijwilligers voor de coronacrisis al lastig was, maar dat het nu nog moeilijker lijkt te worden. Bij een ander buurthuis zag men dat vrijwilligers gedurende de periode van lockdown angstig waren om te komen, maar dat ze weer durven te komen nu ze veelal gevaccineerd zijn.”

Gevolgen

Het gevolg van het wegblijven van vrijwilligers is dat de buurthuizen een deel van de diensten op moeten vullen door betaalde krachten. Maar minder vrijwilligers betekent ook dat er minder activiteiten draaiend gehouden kunnen worden. Een aantal buurthuizen hebben aangegeven te maken te hebben met opzegging van meerdere grote huurders. Ook nemen verenigingen minder uren af voor aankomend seizoen, doordat ze minder leden of deelnemers hebben. Dit heeft gevolgen voor de huur- en barinkomsten van deze buurthuizen. Wat ook wordt aangegeven door een van de buurthuizen is dat een aantal activiteiten komend seizoen niet meer van start gaat omdat deelnemers afhaken en/of docenten vinden dat het onverantwoord is om de lessen te geven.