Afbeelding
Foto: Bob Awick

Vergunninghouder Hoefloo zet stappen richting appartementengebouw

Politiek

LAREN - Na meerdere gesprekken met omwonenden van Hoefloo 20a worden er toch stappen gezet richting een appartementengebouw op dat perceel. Dit meldt de gemeente Laren op 2 november in een raadsinformatiebrief.

In de periode maart tot en met juni 2021 is de vergunninghouder van het terrein in gesprek gegaan met omwonenden. Op 20 april 2021 heeft er een digitale informatieavond plaatsgevonden, waarbij onder meer een alternatief bouwplan is gepresenteerd voor het perceel Hoefloo 20a (en 22, waarvan de vergunninghouder tevens eigenaar is). Op 22 juni 2021 heeft de vergunninghouder de wethouder geïnformeerd over de uitkomst van het gesprek: er zijn geen mogelijkheden voor het realiseren van andere bouwplannen op het terrein dan eerder is vergund. Er worden inmiddels stappen gezet om het appartementengebouw te realiseren.

Inzet van gemeente

De gemeente gaat dus uit van een onherroepelijk vergunde situatie. Maar dit gebeurde niet van de ene op andere dag. 

Op 17 juni 2020 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State de eerdere bouwstop van het gebouw herroepen. Dit betekent dat de vergunning voor het bouwen van de appartementen vanaf dat moment weer van kracht was. Een paar maanden na de uitspraak van de Afdeling vonden er dan ook twee gesprekken plaats tussen de gemeente Laren en omwonenden van het perceel, waarvan bekend was dat deze bezwaren hadden tegen de bouw. “Tijdens deze gesprekken is aan omwonenden gevraagd met voorwaarden te komen die voor hen van belang zijn om met een goed gevoel en met vertrouwen een gesprek aan te kunnen gaan”, licht de gemeente toe. “Vervolgens is vanuit de gemeente een procesvoorstel opgesteld waarin de ingebrachte voorwaarden van omwonenden zijn meegewogen.”

Het bleek echter niet mogelijk aan alle gewenste voorwaarden van omwonenden tegemoet te komen. “Aan de ene kant omdat de voorwaarden de faciliterende rol van de gemeente zouden bemoeilijken”, aldus de gemeente, “en aan de andere kant omdat deze voorwaarden het kunnen voeren van een open en transparant gesprek naar ons oordeel in de weg staan.” Het college heeft op 1 februari 2021 daarop geconcludeerd dat de inzet om procesmatig en inhoudelijk snel tot een oplossing te komen niet heeft geleid tot vruchtbare resultaten. Het proces werd stopgezet. De gemeente Laren: “Juridisch gezien staat vergunninghouder niets in de weg om tot het realiseren van het appartementengebouw over te gaan.”