Afbeelding
Foto: Jaap Vlaanderen

Grafheuvels in het Gooi

Het Gooi heeft niet alleen een rijke natuur, maar ook een rijke geschiedenis. Zo zijn er in het Goois Natuurreservaat nog 14 grafheuvels op de Westerheide en 14 grafheuvels op de Hoorneboegse heide te vinden. Misschien heb je deze heuveltjes weleens boven het heidelandschap uit zien steken.

Deze grafheuvels zijn de enige nog zichtbare overblijfselen van onze voorouders. Ze zijn ontstaan in de bronstijd (Westerheide) en de ijzertijd (Hoorneboegse heide). In die tijd was het Gooi een bosrijk landschap, maar de eerste heidevelden en kleine zandverstuivingen ontstonden al door het kappen van het bos voor landbouw. In deze vroege heidevelden bouwden mensen de grafheuvels om hun doden te eren, met zand en plaggen die op elkaar gestapeld werden. Het zijn cirkelvormige heuveltjes met een hoogte van 0,5 – 1,5 meter en een doorsnede van 5 – 10 meter. 

Al in het begin van de 19e eeuw werden er grafheuvels onderzocht op de Westerheide. Later ook door het Rijksmuseum voor Oudheden uit Leiden en het Goois Museum. In de graven werden urnen gevonden, maar ook (bronzen) bijlen, vuurstenen pijlpunten en gereedschappen, bronzen armringen en andere sieraden. Een aantal vondsten is verzameld in musea, zoals Geologisch Museum Hofland en het Goois Museum. De meeste vondsten zijn ondergebracht in het provinciale archeologisch depot in het Huis van Hilde in Castricum. Zeer de moeite waard om een bezoek aan te brengen!

Tip! Wil je meer weten over de vroege mens in het Gooi? Breng eens een bezoek aan het Geologisch Museum Hofland,
Hilversumseweg 51, Laren (open op woensdag, zaterdag en zondag).

Daan Eijben,
boswachter

Afbeelding