Gert-Jan Loman met zijn heide én Bep Vos wisselbokaal.
Gert-Jan Loman met zijn heide én Bep Vos wisselbokaal. Foto: Niki Steneker

Gert-Jan Loman winnaar van de Bep Vos Wisselbeker 2021

Natuur en Milieu

LAREN - Imkervereniging Laren-Blaricum heeft bij de jaarlijkse honingkeuring dit jaar de prijs ontvangst mogen nemen voor de mooiste en lekkerste honing van 2021. Op dit evenement komen minstens vijftig ‘keurmeesters’ samen die online beslisten welke honing het mooiste en lekkerste was.

Het vond plaats in de Blokhut van Ons Genoegen, met de coronamaatregelen in acht genomen. Er waren twintig keukentafels waarbij de imkers en honingliefhebbers met elkaar verbonden waren. Zo konden ze de honing proeven en beoordelen.

Keurmeesters
De keurmeesters waren Johan Calis en Bart Vos, ondersteund door burgemeester Nanning Mol. Het management van het honing-evenement werd georganiseerd door studenten van de Hogeschool Utrecht, zij hebben dit voor een evenementmanagementproject in elkaar gezet.

Meerdere mensen deelden de eerste plaats. Zo won Martin Zwanikken de eerste plaats in de categorie vloeibare honing  en werd Floor Karnebeek eerste met haar kristalliserende honing.

Wasmedaillons
Niki Steneker had een prijswinnende inzending opgestuurd waarbij ze wasmedaillons met bijen had opgedrukt. De zwagers Fred Reijmerink en Fred Horst hadden iets smaakvols ingeleverd.

Ook was er dit jaar extra aandacht besteed aan het zelf gieten van kunstraat. Kunstraat is de essentie voor de bijenraat. Van de tien inzending, sprong de inzending van Jenny Ossentjuk er het meest uit.

Hoofdprijs
Naast de gedeelde eerste plekken door Floor Karnebeek, Niki Steneker en de zwagers Fred Reijmerink en Fred Horst, ging de hoofdprijs van mooiste en lekkerste honing van 2021 naar Gert-Jan Loman.

Met een beoordeling van een 8 werd hij gelijk de winnaar van: de beste heidehoning, lekkerste honing en als klap op de vuurpijl had hij twee foutloze inzending. Hiermee kreeg hij de felbegeerde Bep Vos Wisselbokaal.