Oogsten op de Engh bij de Bergweg.
Oogsten op de Engh bij de Bergweg. Foto: Agrarische Stichting Blaricum

VVD doet dringende oproep aan raadsleden niet uit bestuur Agrarische Stichting Blaricum te gaan

Natuur en Milieu

BLARICUM - De VVD fractie heeft een open mail aan collega-raadsleden van Blaricum verzonden met daarin het dringend verzoek om niet uit het bestuur van de Agrarische Stichting Blaricum (ASB) te gaan.

Ze dringen er op aan dat de twee raadsleden die zitting hebben in het bestuur om niet akkoord te gaan met een herziening van de statuten en de governance van de ASB, zolang de gemeenteraad niet duidelijk is gemaakt waarom verandering nodig is.

Geen probleem
“Afgelopen maandag, tijdens een vergadering van het presidium van de gemeenteraad, werd duidelijk dat de meerderheid van de raadsleden er geen problemen mee heeft om de invloed van de gemeenteraad in het ASB bestuur volledig op te geven. Daardoor dreigt de voorgenomen herziening door te gaan”, laat VVD Blaricum weten.

“Het zittende bestuur van de Agrarische Stichting Blaricum wil de invloed van de gemeente in haar bestuur van negen leden drastisch beknotten door de twee gemeenteraadsleden uit haar bestuur te verwijderen.”

Onvoorstelbaar
“Waarom het ASB-bestuur dat wil, is niet duidelijk.” De VVD-fractie vind het onvoorstelbaar dat de twee Blaricumse raadsleden voor zo’n ingrijpende wijziging stemmen zo lang daar geen enkele concrete reden voor wordt aangegeven.

“Deze kwestie is van belang omdat de ASB eigenaar is van ruim 100 hectare verpachte agrarische grond en natuurgebied binnen de Blaricumse gemeentegrenzen plus een beeldbepalende monumentale boerderij met een waarde van tenminste 6 miljoen euro.”

Agrarische activiteiten
“Dit bezit is in 1989 door de gemeente aan de ASB overgedragen, om ervoor te zorgen dat agrarische activiteiten, die bepalend zijn voor het bijzondere karakter van het dorp, te behouden.”

“Met als doel om te voorkomen dat bijvoorbeeld door bouwactiviteiten in de toekomst een einde aan het bijzondere karakter zou komen. Dat karakter is grotendeels gevormd door de vroegere boeren en hun agrarische activiteiten.”

Karakter dorp
“Besluiten van het ASB-bestuur kunnen invloed hebben op het karakter van het dorp en dus op het leef- en woongenot van de inwoners. Daarom is het goed dat die inwoners middels twee gekozen raadsleden - 1 van de coalitie en 1 van de oppositie - in het ASB-bestuur vertegenwoordigd worden en hun stem in dat bestuur kunnen laten horen.”

“Samen met de wethouder die het college van B&W vertegenwoordigt, heeft de gemeente dus tot nu toe een stevige invloed binnen het huidige bestuur van negen leden. Daaraan dreigt nu een eind te komen.”