Klimaatburgemeester in Laren: Andreas Grunwald.
Klimaatburgemeester in Laren: Andreas Grunwald. Foto: Jean-Pierre Jans

Klimaatburgemeester Andreas Grunwald geeft adviezen over klimaat

Natuur en Milieu

LAREN - Andreas Grunwald, Klimaatburgemeester van Laren, krijgt steeds meer bekendheid en heeft twee gratis adviezen om over na te denken.

Andreas Grunwald ontvangt van Laarders vaak opmerkingen en adviezen over hoe ze als gemeenschap, ook al is het maar met kleine stapjes, toch kunnen bijdragen aan een beter klimaat.

Daarom geeft hij betrokkenen deze twee adviezen om over na te denken:

Sportvelden
“Laren is een sportief dorp met relatief veel sportvelden en =accommodaties. Sport is natuurlijk een gezonde bezigheid.”

“In de winter zijn de sportvelden verlicht om ook in de late uren nog actief te kunnen zijn. Maar de vraag is wel, moeten de sportvelden ook verlicht zijn als er een tijdje niet of helemaal geen activiteiten meer op plaats vinden?”

Energie besparen
“Dit is een goede vraag aan onze sportclubs die mede aangewezen zijn op subsidies van de gemeente.”

“Daar waar mogelijk energie besparen is goed voor het klimaat die mede aangewezen zijn op subsidies van de gemeente.”

Stoken
“Het is verstandig van de gemeente om iedereen op de spelregels die bij hout stoken in acht genomen moeten worden te wijzen. Zoals we nu stoken doen we dit nog lang niet volgens deze spelregels.” 

“Stoken leidt toch tot overlast en irritatie - en dit niet alleen van ogen en luchtwegen - van dorpsgenoten. Blijkbaar heeft nog niet iedereen de spelregels kunnen lezen of gewoon niet meer op het netvlies.”

Uit den boze
“Eigenlijk is een open haard stoken ronduit slecht voor ons klimaat en onze gezondheid, dus voor wie nadenkt uit den boze.”

“Voor wie het niet kan laten: houdt je tenminste aan de afspraken. En voor Gemeente Laren: nog eens de spelregels onder de aandacht brengen?”