Afbeelding
Foto: ANP

Dry January: een maand geen alcohol al beter voor gezondheid

BEL De maand januari, die voor velen in het teken stond van Dry January, is achter de rug. Het drankgebruik heeft voor de deelnemers in deze maand tijdelijk op pauze gestaan. Dat brengt al snel positieve gezondheidseffecten met zich mee. “Een maand niet drinken is al beter voor de hersenen”, zegt neuropsycholoog Heleen Goebbels.

In Nederland luidt het advies van de Gezondheidsraad voor de rest van het jaar ook: drink helemaal geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. “Mensen worden zelf ook steeds bewuster van het effect van alcohol in hun leven”, merkt alcoholonderzoeker Rob Bovens van het wetenschappelijk centrum Tranzo van de Tilburg University.

De bewustwording over de misère van alcohol is volgens Bovens belangrijk, want naast verslaving brengt alcohol ook andere gezondheidsrisico’s met zich mee. “Maar liefst zestig ziekten hebben te maken met alcoholgebruik. Zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Als je met het drinken van alcohol stopt slaap je ook beter en zal je waarschijnlijk ook afvallen.”

Overmatig alcoholgebruik

Het risico op borstkanker is bij één glas alcohol per dag al verhoogd. Een alcoholverslaving ligt op de loer bij 21 glazen (man) en 14 glazen (vrouw) per week. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) valt dit in de categorie overmatig drinker.  

Ook de BEL gemeente heeft inwoners die tot deze categorie behoorden, blijkt uit cijfers van het statistiekbureau. In Laren viel in 2020 zo’n 11 procent van de volwassen inwoners onder overmatig drinker, in Blaricum zo’n 8 procent en in Eemnes zo'n 9 procent. In de BEL gemeente valt 9 procent in de categorie zware drinker. Een zware drinker is iemand die één keer per week 6 glazen alcohol of meer per dag drinkt (man) en 4 glazen alcohol of meer per dag (vrouw).

In vergelijking met de BEL gemeente werd er in Nederland minder overmatig gedronken. Zo’n 6 procent van de volwassen Nederlanders viel in 2020 in de categorie overmatig drinker. In de categorie zware drinker viel 8 procent van de volwassenen.

Twee derde drinkt na Dry January blijvend minder”

Alcohol verhoogt niet alleen de kans op ziekten, het regelmatig drinken heeft ook effect op de hersenen. Zo blijkt uit nieuw onderzoek, gefinancierd door de Hersenstichting, dat jongeren die regelmatig alcohol drinken een andere ontwikkeling van de grijze stof in het brein hebben. Deze veranderde ontwikkeling vindt onder andere plaats in het voorste deel van de hersenen. “Dit gebied gebruik je om je onder meer te kunnen concentreren of om beslissingen te nemen”, vertelt Goebbels.

Effect op gedrag

Voor de gezondheid is het dus beter om alcohol zoveel mogelijk te laten staan. Ook na afloop van Dry January lijken veel deelnemers daarin te slagen. “Zo’n twee derde van de deelnemers drinkt een halfjaar na deze maand blijvend minder”, vertelt alcoholonderzoeker Bovens.

Om helemaal geen alcohol meer te drinken, maar toch te genieten van bier en wijn, gaan consumenten steeds meer op zoek naar de alcoholvrije varianten. Wim Boekema, initiatiefnemer van de alcoholvrije slijterij NIX&NIX, merkt dat ook. "Onze alcoholvrije slijterij is in korte tijd uitgebreid. Mensen zijn op zoek naar een vervangend lekker drankje.” Daarbij ziet Boekema vooral de vraag naar alcoholvrije wijn stijgen. "De kwaliteit hiervan wordt steeds beter.”

Bovens is kritisch op de alcoholvrije dranken en stimuleert om ook te kijken naar andere soorten dranken. "De alcoholvrije dranken kunnen de stap naar alcoholische dranken, vanwege dezelfde uitstraling, verleidelijker maken. Als alternatief zijn er ook zoveel mooie theetjes die je kunt drinken.”

Afbeelding