Een van de zuilen met QR-code in de Blaricummermeent.
Een van de zuilen met QR-code in de Blaricummermeent. Foto: Gemeente Blaricum

Geschiedenis scannen in de Blaricummermeent

Buurt / wijk

BLARICUM - Bordjes met een QR-code geven de informatie over het archeologisch erfgoed en de rijke geschiedenis van de nieuwbouwwijk Blaricummermeent. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.

Het gaat om 36 bordjes die moeten voorkomen dat de aandacht voor de geschiedenis van het gebied wordt verloren. Hiervoor diende de gemeenteraad al in 2018 een motie in. 

Het is mogelijk geworden door een winnend idee van een prijsvraag tijdens de kredietcrisis, toen het gebied klaar lag om bebouwd te worden. 

Erfgooiers
De Erfgooiers kunnen in de geschiedenis van deze plek natuurlijk niet ontbreken. De Gooische boeren en veehouders waren als medegebruikers van het gebied essentieel voor het dorp. Op de Erfgooiersdreef vind je via de QR-code deze geschiedenis terug.

Daarnaast linken veel straatnamen naar kunstenaars, schrijvers, architecten en wetenschappers die een binding met Blaricum hadden.

Burgemeester Klarenbeek
Bijna 100 jaar geleden bedacht burgemeester Klarenbeek dat de straatnamen in Blaricum moesten verwijzen naar het verleden van het dorp. “De geschiedenis van het dorp moet voortleven in de straatnamen”, aldus burgemeester Klarenbeek.

De QR codes verwijzen naar alle pagina’s die onder de knop historie staan op de website.