Afbeelding

Raadslid Hans van Goozen schendt integriteitsregels Laren

Politiek

LAREN - Het vermoeden dat raadslid Hans van Goozen van Larens Behoud de integriteitsregels heeft geschonden, is bevestigd na een onderzoek.

Hij heeft een betaalde opdracht van de gemeente Laren aangenomen. Dit is op basis van de gemeentewet en de Gedragscode Integriteit volksvertegenwoordigers gemeente Laren verboden en daarmee is er sprake van een schending van de integriteitsregels.

De melding is onderzocht en de burgemeester heeft conform de gedragscode daarom een advies opgesteld voor de gemeenteraad en stelt voor om geen sanctie op te leggen, maar wel als raad in gesprek te gaan over integriteit in brede zin.

Spijt
De werkzaamheden betroffen het ontwerpen en plaatsen van borden voor een snelheidscampagne.

De kosten die daarvoor in rekening zijn gebracht waren volgens Hans van Goozen marktconform en er is geleverd wat vooraf met de verantwoordelijk portefeuillehouder Ton Stam is afgesproken.

Gesprek
Tijdens een gesprek met de burgemeester en de griffier over de vermeende schending heeft Hans van Goozen aangegeven dat hij inderdaad de werkzaamheden heeft aangenomen en dat hij wist dat het wellicht in strijd was met de integriteitsregels.

Hij heeft volledig meegewerkt met het onderzoek. Daarnaast heeft hij spijt betuigd en aangegeven geen werk meer voor de gemeente uit te zullen voeren.

Besluit
De Kieswet biedt de gemeenteraad de mogelijkheid om als sanctie het raadslidmaatschap van een raadslid vervallen te verklaren. Daarnaast heeft de raad de mogelijkheid benoemingen door de raad, zoals een commissielidmaatschap, in te trekken.

Het is de vraag of bovengenoemde maatregelen in dit geval nodig zijn, stelt het raadsvoorstel dat woensdag in de gemeenteraad wordt besproken.

Geen gevolgen
De overtreding is reeds beƫindigd en de Hans van Goozen heeft meegewerkt met het onderzoek en de overtreding beaamd.

Daarnaast heeft de overtreding ook geen gevolgen gehad voor de besluitvorming van de raad, dan wel het college. Ook heeft de schending geen direct verband met de werkzaamheden van de Hans van Goozen als raadslid.