Afbeelding
Foto: Hut van Mie.

Energiecoöperatie Hut van Mie heeft goed jaar achter de rug

Natuur en Milieu

LAREN - Energiecoöperatie Hut van Mie heeft een goed 2021 achter de rug. Inwoners uit Laren en Blaricum weten de energiecoöperatie steeds beter te vinden.

In totaal kwamen er 79 aanvragen binnen voor ondersteuning door een energiecoach. Een energiecoach ondersteunt mensen bij het maken van plannen voor het verduurzamen van de eigen woning.

Eerste stappen
Van de 79 aanvragen kwamen 34 vragen uit Blaricum en 45 uit Laren. Zij zijn geholpen met de eerste stappen op het gebied van isolatie en verduurzaming van de eigen woning. De energiecoaches staan open voor alle vragen.

Ook is te zien dat buren en kennissen soms betrokken worden bij de gesprekken hierover waardoor de ondersteuning van de energiecoach snel verspreidt.

Plannen
De Hut van Mie ontwikkelt zich verder, de expertise wordt ook gevraagd bij het verduurzamen van verbouw- of zelfs nieuwbouwplannen.

Bestuurslid Andreas Grunwald: “Een heel goede insteek. Het is wel van belang om de gesprekken met de energiecoach aan te gaan voordat de opdrachten aan de aannemers zijn verstrekt. Je moet het paard immers niet vanaf de staart optuigen, want opdrachten achteraf bijstellen blijkt maar al te vaak een kostbare aangelegenheid, zo niet onmogelijk.”

Bijscholing
Door bijscholingen op allerlei terreinen wordt de kennis van de energiecoaches up-to-date gehouden. De praktijksessies zijn nieuw in Laren. Bij deze sessies worden de energiecoaches vanuit het hele Gooi ‘meegenomen’ in de aspecten op het gebied van verduurzaming van een oud pand van rond 1800.

Andreas Grunwald: “Doel is om het gebouw uiteindelijk naar een energielabel A te krijgen, dat is een behoorlijke uitdaging.”

Toekomst
Energiecoöperatie Hut van Mie is letterlijk de weg naar een zonnige toekomst ingeslagen. Andreas Grunwald: “Hierbij mag niet onvermeld blijven dat dit alles dankzij constructieve samenwerking en mét financiële ondersteuning van de gemeenten Blaricum en Laren mogelijk gemaakt wordt.”

“Als coöperatie hopen we in 2022 nog meer mensen bij de verduurzaming van hun woning en bij het besparen van energie te adviseren en gaan we ook intensiever samenwerken met onze buren uit Eemnes. Daarnaast hopen we in de nabije toekomst Blaricum en Laren ook te kunnen voorzien van groene stroom opgewekt in de eigen regio.” 

Voor meer informatie kijk op www.hutvanmie.nl.