Afbeelding
Foto: Bart de Cort

Nieuw boek over oorlogsgeschiedenis Laren

Cultureel

LAREN - ‘De kwestie Laren, Hoe Nederland als asielland zijn onschuld verloor en Willy Brandt de dans ontsprong’, is de titel van een nieuw boek over de geschiedenis van Laren.

Op 26 februari van dit jaar is het precies 88 jaar geleden dat de burgemeester van Laren een zwarte bladzijde toevoegde aan de Nederlandse geschiedenis.

Uitlevering
Op die dag leverde hij vier jonge Duitse emigranten uit aan nazi-Duitsland vanwege hun deelname aan een internationale conferentie in zijn gemeente.

De vier kwamen terecht in de klauwen van de Gestapo. De uitwijzing - per saldo een uitlevering - haalde nationaal en internationaal de voorpagina’s en werd vier keer in de Tweede Kamer bediscussieerd.

Willy Brandt
Het geval zou al lang in vergetelheid zijn geraakt als niet ook ene Herbert Frahm, onder zijn nom de guerre Willy Brandt, aan de conferentie had deelgenomen.

‘Laren’ was niet het eerste of laatste geval van uitlevering, maar wel het meest schadelijke voor het aanzien van Nederland. In dit boek wordt voor het eerst zeer minutieus de kwestie gereconstrueerd.

Rol
Aan bod komen onder andere de rol van de burgemeester, de minister van Justitie, het Nederlandse vreemdelingenbeleid en de Larense hermandad.

Maar er wordt ook kritisch gekeken naar de rollen van de organisatoren, de verzuilde pers en de intellectuele elite. Er is uiteraard aandacht voor het lot van de vier na hun uitlevering.

Houding burgemeester
Tot slot wordt onderzocht in hoeverre de kwestie een vooraankondiging was van de houding van de Larense burgemeester en politie tijdens de oorlog.

De auteur Bart de Cort (1957) was 1990-2006 werkzaam op het IISG te Amsterdam. Hij woont sinds 2006 in Canada.