Het Raadhuis van Laren gaat in de verkoop.
Het Raadhuis van Laren gaat in de verkoop. Foto: Carin van den Berg

Verkooptraject Raadhuis Laren opgestart

Politiek

LAREN Het college van Laren heeft het verkooptraject van het Raadhuis in Laren opgestart. Dit na goedkeuring van de gemeenteraad.

Het Raadhuis is een pand met de nodige problemen. Daar wordt onder andere onder verstaan dat de technische staat problematisch is. Het pand is ook verre van duurzaam.

Exploitatie
Daarnaast zijn de huurovereenkomsten verschillend van aard en looptijd en huurprijs. De relatie met het bestuur van Hart van Laren blijft gecompliceerd en daarmee vraagt de exploitatie van het gebouw relatief veel ambtelijke uren.

Met de verkoop van het Raadhuis genereert de gemeente een eenmalige netto opbrengst na aftrek van de verkoopkosten. De voorziening van het onderhoud valt dan ook vrij. Wel moet de gemeente dan huur voor ruimten gaan betalen.

Uitgangspunten
Enkele uitgangspunten voor de verkoop zijn het behoud en versterken van het medisch-maatschappelijk zorgconcept Raadhuis Laren en dat de commissiekamer op de eerste verdieping niet gehuurd wordt door de gemeente na verkoop.

De kunstcollectie Laren & Blaricum blijft in de kelder van het Raadhuis behouden op basis van een marktconforme huurovereenkomst met een looptijd van 15 jaar. Ook blijft de GGD in het Raadhuis behouden op basis van een marktconforme huurovereenkomst.

Stappen
In het rapport Cushman & Wakefield zijn de belangrijkste uitgangspunten te vinden. Verder moeten er nog talrijke stappen genomen worden om tot de verkoop van het raadhuis te komen.

Allereerst wordt nu een makelaar geselecteerd uit drie gerenomeerde landelijke onroerend goed-partijen die een offerte uit mogen brengen. Verwacht wordt dat in augustus de akte kan passeren en een huurovereenkomst ondertekend.