Afbeelding
Foto: ANP

Mentale problemen jongeren door corona nog acuter geworden

BEL De meeste coronamaatregelen zijn verleden tijd. Toch sijpelen de gevolgen van de lockdowns, zoals de toegenomen mentale problemen van jongeren, nog door. “Het geeft iets meer rust dat we nu meer kunnen, maar de mentale problematiek is echt hoog opgelopen”, zegt kinder- en jeugdpsycholoog Marty den Hollander.

Door de lockdowns is met name het aantal jongeren met angsten en depressies in de praktijk van Den Hollander gestegen. “Ik kreeg al jongeren die hier kwetsbaar voor zijn en de problemen zijn alleen maar verder toegenomen”, vertelt de kinder- en jeugdpsycholoog. 

De toch al lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn alleen maar langer geworden. “De problemen lopen uiteen van eetstoornissen tot aan suïcidaliteit. Bij het doorverwijzen van een cliënt liep de wachttijd wel op tot een jaar, terwijl de problemen dan echt acuut zijn. Dat is om heel verdrietig van te worden.”

Pappen en nathouden

Daarnaast zijn er ook jongeren psychisch in de knel geraakt die volop in het leven stonden, zegt Den Hollander. “Deze jongeren hebben te maken gekregen met depressieve klachten door het vele binnen zitten, niet naar school kunnen en vrienden niet zien. Daarnaast heb ik jongeren waarmee we in de afrondende fase zaten weer sneller in de put zien zakken. Het was echt pappen en nathouden.”

In Nederland loopt 6,4 procent van de 18-plussers hoog risico op een depressie of angst. Dit blijkt uit de cijfers van de Gezondheidsmonitor uit 2020 gemaakt door het RIVM, CBS en de GGD’en. In de gemeente Blaricum loopt 3,5 procent van de 18-plussers hoog risico op angst of een depressie. In de gemeente Laren is dat 2,5 procent en in de gemeente Eemnes 4,0 procent.

Het kabinet heeft vorig jaar extra miljoenen uitgetrokken om gemeenten te helpen de problemen in de acute jeugdzorg aan te pakken. “Maar op korte termijn gaat dit bijvoorbeeld de lange wachttijden niet oplossen”, vreest Den Hollander. De kinder- en jeugdpsycholoog vindt dat er vanuit de overheid ook te lang weinig oog is geweest voor de psychische gezondheid van jongeren in de lockdowns. “Er is veel te lang beroep gedaan op de flexibiliteit van deze doelgroep.”

'De problemen nemen alleen maar verder toe'

Luisteren zonder oordeel

De Kindertelefoon kreeg in de coronatijd ook steeds meer signalen dat jongeren kampen met mentale problemen en besloot een hulplijn voor jongvolwassenen op te richten. Naar de Alles Oké? Supportlijn kunnen 18- tot 24-jarigen bellen en chatten als het even niet goed gaat. “Het kan al erg opluchten om je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die luistert zonder oordeel", aldus Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon. "Daarbij kunnen de vrijwilligers bij de lijn ook meedenken hoe je weer een stap in de goede richting kunt zetten."

De 21-jarige Daniëlle Drost is vrijwilliger bij de Alles Oké? Supportlijn en ziet ook om zich heen
jongeren worstelen met mentale problemen. “Het is fijn om te kunnen helpen. We zitten met het aantal gesprekken ook nog steeds in een stijgende lijn. Inmiddels hebben we al zo’n 16.000 gesprekken gevoerd”, vertelt ze.

Het positieve van de afgelopen coronatijd is dat de toenemende mentale problematiek van jongeren nu meer aan de oppervlakte is gekomen, vindt De Wilde. “Dat kan het beter bespreekbaar maken. Durf het gesprek over mentale problemen met iemand ook aan te gaan en te vragen hoe het nou echt gaat.”

Afbeelding