Afbeelding
Foto: ANP

Nieuwe vrijwilliger heeft behoefte aan flexibiliteit

BEL Veel mensen deden afgelopen weekend mee met de vrijwilligersdagen van NLdoet, bedoeld om mensen te stimuleren zich vrijwillig in te zetten voor hun omgeving. Maatschappelijke organisaties kunnen nog altijd extra handen gebruiken. “De wil om vrijwilligerswerk te doen is er wel, maar het liefst zo flexibel mogelijk”, zegt Krista van Mourik die voor kennisinstituut Movisie onderzoek doet naar vrijwillige inzet.  

“Nederland is een echt vrijwilligerswerk land”, vertelt Van Mourik. “Kijk bijvoorbeeld ook nu weer naar de vele vrijwillige initiatieven die zijn opgericht om de mensen uit Oekraïne te helpen.” Elkaar helpen stamt uit de tijd van de verzuiling, zegt de onderzoeker. “Binnen de zuilen werd naar elkaar omgekeken en konden mensen constant een beroep doen op elkaar.”

Meer vrijwilligers

Bijna de helft van de Nederlanders zet zich belangeloos in. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat 44 procent van de Nederlandse burgers van 15 jaar of ouder zich in 2020 minstens één keer per jaar als vrijwilliger heeft ingezet. Maar ondanks dat aardig wat Nederlanders zich voor liefdadigheidswerk inzetten, zijn organisaties altijd gebaat bij meer vrijwilligers. “Er is nog altijd meer eenzaamheid of armoede dan er vrijwilligers zijn. Daarom is NLdoet ook erg belangrijk”, zegt Nerina Vilchez van het Oranjefonds, organisator van NLdoet.

In de gemeente Laren zegt zo’n 22 procent van de volwassenen vrijwilligerswerk te doen. In de gemeente Blaricum is dat zo'n 23,6 procent en in de gemeente Eemnes 29,7 procent. Dit blijkt uit de cijfers van de Gezondheidsmonitor uit 2020 gemaakt door het CBS, het RIVM en de GGD’en. 

Nieuwe vrijwilliger

Het constant belangeloos voor iemand klaarstaan is over de jaren heen veranderd, zegt Van Mourik. “Je ziet dat het aantal mensen dat zich belangeloos inzet redelijk stabiel blijft, maar dat de tijd die in vrijwilligerswerk wordt gestoken is afgenomen.” Van Mourik omschrijft de nieuwe vrijwilliger die graag flexibel vrijwilligerswerk doet. “Die steekt graag flink de handen uit de mouwen voor kortstondige activiteiten." 

Dat er meer interesse is in kortstondige vrijwilligersactiviteiten blijkt ook uit de meest recente gegevens van het CBS. De grootste groep, 37 procent, besteedt gemiddeld een uur per week aan vrijwilligerswerk en vier procent meer dan twintig uur per week.

'Nederland is een echt vrijwilligerswerk land'

Waarom mensen vrijwilligerswerk doen, is volgens Van Mourik ook veranderd. “Tegenwoordig willen vrijwilligers graag vaardigheden opdoen en talenten ontwikkelen. En vooral iets doen wat ze echt leuk vinden.” 

Jessica Derksen (54) besloot daarom vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis. “Ik werk in de ICT, maar heb ook een passie voor de zorg. Om naast mijn werk mezelf hierin toch te kunnen ontwikkelen heb ik me bij het Rode Kruis aangesloten.” Derksen zet zich in voor verschillende activiteiten bij de humanitaire hulporganisatie. “Zo heb ik afgelopen week ’s avonds na mijn werk geholpen bij de opvang voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam. Het is fijn om te kunnen helpen.”

Van Mourik ziet dat een belangeloze taak zoals het zijn van een maatje tegenwoordig populair is. Eric Versloot (53) is een taalmaatje bij VluchtelingenWerk. Dit doet hij naast zijn baan bij de provincie Utrecht. "Ik geef eens per week Nederlandse taalles aan een Turkse vluchteling”, vertelt hij. "Het is mooi om te zien hoe je met een kleine bijdrage al veel voor iemand kunt betekenen. En het verrijkt mijn leven ook nog eens."

Afbeelding