Stemmen in de Malbak in Blaricum.
Stemmen in de Malbak in Blaricum. Foto: Bob Awick

Hart voor Blaricum wint fors

BLARICUM Hart voor Blaricum is de grootste partij gebleven in Blaricum. De partij won fors en ging van 4 naar 6 zetels. In totaal heeft de gemeenteraad in Blaricum 15 zetels.

De partij kreeg 40,7 procent van de stemmen. Dat betekent een forse stijging ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: toen haalde Hart voor Blaricum 23 procent van de stemmen.
Als tweede partij eindigde de VVD. De partij leed wel verlies ten opzichte van vier jaar geleden. Toen haalde de VVD nog 23,1 procent van de stemmen. Dit jaar kreeg de VVD 20,1 procent van de stemmen. De VVD blijft in Blaricum wel op 3 zetels staan en is de tweede partij.
D66 haalde iets minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen met 11,6 procent van de stemmen. De partij had 2 zetels in de gemeenteraad en behoud deze.
De Blaricumse Partij verliest fors en moet daardoor ook een zetel inleveren. Behaalde deze dorpspartij in 2018 nog 18,1 procent van de stemmen, nu is het nog maar 11,3 procent van de stemmen. De partij is daarom nu de vierde partij met 2 zetels.
Nieuwkomer PvdA/GroenLinks Blaricum komt in de raad met 1 zetel. Het zou goed kunnen zijn dat deze partij stemmen heeft weggekaapt van De Blaricumse Partij, omdat de lijsttrekker van deze linkse partij de overstap van de dorpspartij heeft gemaakt.
Het CDA eindigde in Blaricum als laatste. De partij haalde 8 procent van de stemmen ten opzichte van 7,5 procent vier jaar geleden. Het CDA blijft op 1 zetel staan.