Afbeelding
Foto: Agrarische Stichting Blaricum

Bestuurswijzigingen Agrarische Stichting Blaricum

Natuur en Milieu

BLARICUM - Het bestuur van de Agrarische Stichting Blaricum bestaat vanouds uit personen afkomstig uit de Blaricumse boerengemeenschap, de gemeente en de burgers. De wethouder en enkele gemeenteraadsleden zijn terug getreden.

Sinds haar oprichting in 1989 zet de Agrarische Stichting Blaricum (ASB) zich in voor het behoud van het behoud van het agrarisch karakter van Blaricum en van haar cultuur-historisch landschap: de meentgronden (graslanden) en de engen (akkers). 

Veranderingen
De samenstelling van het bestuur is op 14 maart gewijzigd. De gemeenteraadsleden Mieke Bakker en Carin Francken zijn teruggetreden. Hetzelfde geldt voor wethouder Gerard Knoop. De burgemeester - of een door de burgemeester te benoemen persoon - is voortaan bestuurslid.

Tegelijk heeft een wisseling plaatsgevonden in het burgerdeel van het bestuur: Hans de Roos, Jan-Piet van Harseler en Erwin van den Berg zijn opgevolgd door Piet Bus, Teo Rasing en Tjeerd Wassenaar. Piet Boersen en Frans Rigter (aangesloten boeren), alsmede Gert-Jan de Jong (burger) blijven aan.

Cultuur-historisch landschap
Het cultuur-historisch landschap van Blaricum dat nu beheerd wordt betreft 115 hectare landbouw- en natuurgrond, twee boerderijen en 9 aangesloten boeren, die pachters zijn van de ASB.

Zij telen diverse graansoorten, veldbloemen en asperges, houden vee waaronder schapen, en zijn actief in weidevogelbeheer. Bij het dorp kan in het Warandepark gewandeld en paardgereden worden.

De ASB en de aan haar gelieerde Stichting Vrienden van de ASB zijn ANBI stichtingen.
Meer informatie is te vinden op agrarischestichtingblaricum.nl.