Afbeelding
Foto: Steuncomité Eemnes-Oekraïne

Steuncomité Eemnes-Oekraïne voor diverse hulp aan Oekraïeners

Mensen

EEMNES - Een paar Eemnessers hebben zich gerealiseerd dat de krachten gebundeld moeten worden om alle zaken rondom de vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen regelen.

Zij hebben hiervoor een stichting opgezet: Steuncomité Eemnes Oekraïne, waarin de hulp van verschillende Eemnesser organisaties bij elkaar worden gebracht.

Idee
Marga Hilhorst, onder andere voorzitter van de Vereniging Vrijheidsmonument, en Jaap Groeneveld vatten op 27 februari het idee op om verschillende Eemnesser organisaties bij elkaar te brengen in het steuncomité, dat gericht hulp gaat verlenen.

Dat heeft op 2 maart met een twintigtal vertegenwoordigers uit verenigingsleven, kerken en politiek geleid tot het initiatief er een stichting van te maken, die fondsen kan werven.

Website
Op 9 maart is de oprichtingsakte gepasseerd bij Notariskantoor Eemnes, dat dit pro deo verzorgde. De volgende dag was al een beperkte website met informatie en een eigen logo in de lucht. Zie steuncomite-eemnes.nl.

In het eerste overleg met het crisisteam van de gemeente Eemnes is afgesproken dat het steuncomité voorziet in aanvullende hulp in de vorm van allerhande zaken die komen kijken bovenop huisvestiging door de gemeente, wegwijs maken, sociale inbedding en ontspanning.

Contacten
Het Eemnesser verenigingsleven wordt daar verder bij ingeschakeld. Ook zijn er contacten met initiatieven in Laren en Blaricum.

Vrijdag is een eerste groep van ontredderde Oekraïners ontmoet in een hotel in Eemnes om hun eerste behoeften te peilen en er is voor hen heel snel ingezameld.

Fondsenwerving
Er zijn meer initiatieven in Eemnes gepland voor fondsenwerving, waarvan de opbrengst al is toegezegd aan het steuncomité.

Pax Kinderhulp heeft op 31 maart en 1 en 2 april een (K)Oekraïne-actie, waarbij koek verkocht wordt in een kraam bij de Lidl in de Minnehof en de ondernemersvereniging Oké organiseert een benefiet-diner. Ook andere donaties zijn toegezegd.