Burgemeester Roland van Benthem (links) en Pieter Verboom van Rotaryclub Laren-Blaricum maken de opbrengst bekend, die wordt aangevuld tot € 4.500
Burgemeester Roland van Benthem (links) en Pieter Verboom van Rotaryclub Laren-Blaricum maken de opbrengst bekend, die wordt aangevuld tot € 4.500 Foto's: Rotaryclub Laren-Blaricum

Wandelen voor Water levert in Eemnes 4.500 euro op

Algemeen

EEMNES - Een delegatie van scholieren in de regio Eemland ’t Gooi hielp vanwege Wereld Waterdag mee met geld in zamelen voor schoon water in de derde wereld. In Eemnes waren dat leerlingen van groep 7 en 8 van de Mariaschool en De Zuidwind.

Woensdag de 23e was het mooi wandelweer; het begon koel en tegen de middag werd de zon krachtiger en liep de temperatuur op tot 17 graden. 

De kinderen en begeleiders (gediplomeerde verkeersregelaars en EHBO’ers) hadden met 6 liter water in hun rugzak een mooie route gelopen, vanaf het Huis van Eemnes naar het pontje in de polder, waar een rustpauze werd gehouden.

Finish
Daar kregen ze een door Coop gedoneerd stukje fruit. De finish was weer bij het Huis van Eemnes, waar ze enthousiast werden opgevangen door burgemeester Roland van Benthem, dorpsdichter Gerard Beentjes, de brandweer -  met een indrukwekkende brandweerwagen - en een aantal vrijwilligers van Rotaryclub Laren-Blaricum.

Het meegedragen water, ongeveer 500 liter, werd verzameld en opgepompt door de brandweerwagen en zal bij de eerstvolgende brand in Eemnes worden gebruikt als bluswater.

Dorpsdichter
Burgemeester van Benthem maakte het opgehaalde eindbedrag bekend. De twee Eemnesser scholen haalden samen 3.453,95 euro op, onder andere door gebruik van een moderne QR-code om te doneren.

Dit werd door de gemeente aangevuld tot 4.500 euro het bedrag dat nodig is voor het plaatsen van één waterpomp in Malawi, samen met een instructieprogramma voor het onderhoud.

Bordje Eemnes
Voorwaarde was dat er een koperen bordje bij de pomp komt te staan met de tekst: ‘CHILDREN OF EEMNES HOLLAND’, aangevuld met ‘Rotaryclub Laren-Blaricum Holland.’

De burgemeester maakte van de gelegenheid gebruik om te melden dat je al vanaf je 12e jaar lid kunt worden van de jeugdbrandweer.

Gedicht
Dorpsdichter Gerard Beentjes droeg zelf zijn gedicht ‘Chikondi, dat is mijn naam’ voor, dat hij speciaal voor deze gelegenheid had geschreven, vanuit de visie van een meisje van negen dat elke dag water moet halen voor haar moeder en daardoor niet naar school kan.

Zelf is Beentjes ook ooit in Afrika geweest, in Oeganda, waar hij met eigen ogen gezien heeft hoe moeilijk het is om daar met droogte en armoede te overleven.

Oekraïense meisjes liepen mee
Bijzondere gasten bij de wandelgroep waren 4 meisjes uit Oekraïene tussen de 10 en 13 jaar, die met hun moeders tijdelijk onderdak hebben gevonden bij een Rotarylid in Laren.

Zij konden met een paar woorden Engels prima overweg met hun leeftijdgenoten uit Eemnes en beleefden een blije onbezorgde dag.

Wandelen voor Water
Na het succes van Wandelen voor Water in de afgelopen jaren wilden de Rotaryclubs uit de regio Eemland ’t Gooi de bouw van meer water- en sanitaire voorzieningen mogelijk maken in derde wereldlanden.

Malawi
De afgelopen acht edities is er veel succes geboekt in Ethiopië. Sinds editie 2019 is de aandacht verplaatst naar één van de armste landen ter wereld, Malawi, in oost Afrika.

De Stichting Chikondi, die zich primair richt op onderwijs in Malawi zal de locaties samen met Simavi bepalen waar waterpompen moeten komen.

6 liter water
Tijdens Wandelen voor Water ervaren Nederlandse kinderen van basisscholen in groep 7 en 8 voor één keer hoe het is om met 6 liter water op je rug 6 kilometer te lopen.

Iets wat voor hun leeftijdgenoten in verre landen dagelijkse kost is, waardoor ze vaak niet naar school kunnen.

Na afloop werd het water in een opvangbak gegooid en de brandweer zal het hergebruiken als bluswater.