Door de verkeerslichten anders af te stellen kan de verkeersafhandeling op het kruispunt sneller verlopen.
Door de verkeerslichten anders af te stellen kan de verkeersafhandeling op het kruispunt sneller verlopen. Foto: Bob Awick (archief)

Verkeersregelinstallatie De Brink aangepast voor betere doorstroming verkeer

Algemeen

LAREN - De gemeente Laren gaat de VRI, verkeersregelinstallatie, op het kruispunt van De Brink aanpassen. Hierdoor stroomt het verkeer beter en sneller door.

In het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan dat in 2018 is vastgesteld in de gemeenteraad is aangegeven dat de verkeersafwikkeling op het kruispunt van De Brink geoptimaliseerd moet worden en de verkeersveiligheid verbeterd. 

Inwoners hebben in een uitgebreid participatietraject voor de ontwikkeling van het GVVP aangegeven dat het belangrijk is om dit probleem om te lossen. De verkeerssituatie staat onder druk, leidt tot vertragingen en is al jaren onderwerp van discussie.

Maatregelenpakket
In 2020 is een pakket aan maatregelen opgesteld dat kan worden doorgevoerd. Daarbij staat het optimaliseren van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid centraal.

Het maatregelenpakket bestaat onder andere uit:
- Het aanbrengen van een ontruimingsdetectielus op het kruispunt;
- Het aanbrengen van extra afstandsdetectielussen in de aansluitende wegen naar het kruispunt, zowel dichtbij als verder vanaf het kruispunt;
- Het vernieuwen van hard- en software en het hierdoor kunnen optimaliseren van de (technische) verkeerslichtenregeling.

Besproken
Dit maatregelenpakket is besproken in de Commissie Ruimte & Infrastructuur op 8 december 2020.

De positieve uitkomst hiervan heeft ertoe geleid dat in 2021 de (technische) details van de maatregelen samen met een verkeerstechnisch bureau zijn uitgewerkt.

Uitvoering
Het college van burgemeester en wethouders is voornemens om uitvoering te geven aan het maatregelenpakket voor de optimalisatie van de verkeerslichten, om de verkeersafwikkeling op het kruispunt De Brink te verbeteren en te optimaliseren.

Door de optimalisatie komt er een positief effect op de verkeersveiligheid op en rondom het kruispunt van De Brink en ontstaat er een goede doorstroming van het openbaar vervoer.

Doorrekening
Uit de doorrekening van het maatregelenpakket is gebleken dat de verliestijden voor het gemotoriseerde verkeer (auto’s met 14% en bussen met 31%) en langzaam verkeer (enkele procenten) afnemen.

Dus de afwikkeling van het verkeer door het pakket kan gemiddeld over het hele kruispunt met 13% geoptimaliseerd worden. Dus het verkeer wordt vlotter.

Detectielus
De verkeersregelinstallatie ziet in deze situatie door een detectielus de fietser of het voertuig dat zich bij de stopstreep heeft opgesteld.

Door middel van het aanbrengen van detectielussen op en rondom het kruispunt zorgt ervoor dat de verkeerslichteninstallatie  op tijd inzicht krijgt in het verkeersaanbod per aansluitende weg.

Nieuwe software
De nieuwe software zorgt ervoor dat de installatie op tijd kan anticiperen wanneer er een bus of voorrangsvoertuig van de brandweer of politie bij een uitruk aankomt. Hierdoor ontstaat er niet veel uitruk omdat het kruispunt de tijd heeft om eerst leeg te stromen.

Door de betere verkeersafwikkeling gaan minder voertuigen een alternatieve route door de woonstraten zoeken zodat ze de Brink mijden. Zo ontstaat er minder overlast en onveiligheid in wijken. 

Wachtrijen
Nu zijn er vaak lange wachtrijen op wegen. Maar door de verkeersinstallatieregeling kunne deze wachtrijen minder lang worden, wordt de doorstroming gunstiger en zorgt dit voor minder uitstoot en overlast voor de omgeving.  

De voetgangersoversteken zijn nu nog niet goed op elkaar afgestemd. Het is aangeraden om alle voetgangersoversteken tegelijk groen te geven, zodat voetgangers niet onnodig hoeven te wachten.

Financiën
Het uitvoeringsprogramma van het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan voorziet in de volledige financiële dekking van het maatregelenpakket voor circa 105.000 euro.

De uitvraag aan de markt heeft een goede aanbieding gegeven om het project binnen bepaalde voorwaarden en in de loop van de maanden mei tot juli 2022 te kunnen uitvoeren.

Hinder werkzaamheden
Over de exacte uitvoeringsperiode moet nog overlegd worden met de aannemer, de unit Verkeer en de Afdeling Communicatie, zodat belanghebbenden goed geïnformeerd kunnen worden over de uitvoering en hinder.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kan er verkeershinder ontstaan op en rondom het drukste kruispunt van Laren. Het college wil dat deze hinder zoveel mogelijk wordt beperkt.

Gemonitord
Na het uitvoeren van het maatregelenpakket wordt de verkeerssituatie gemonitord door een verkeerslichtenkundige en een verkeerskundige. Hierbij worden ook de ervaringen van hulpdiensten en openbaar vervoerdiensten betrokken.

Het kan zijn dat op basis van deze uitkomsten de installatie verder wordt geoptimaliseerd, zodat de meest optimale situatie voor de afwikkeling van het verkeer en de verkeersveiligheid en leefbaarheid ontstaat.