Ook dit jaar komt er weer een tijdelijk holocaust monument op de Brink.
Ook dit jaar komt er weer een tijdelijk holocaust monument op de Brink. Foto: Bob Awick (archief)

Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog in Laren vanaf vandaag

Mensen

LAREN - De activiteiten rond de dodenherdenking starten deze week weer in Laren. Vanmiddag vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het Monument van de Joodse kinderen. Vrijdag 22 april opent burgemeester Nanning Mol het Tijdelijk Holocaust Monument en de Herinneringsbomen op de Brink.

Op 20 april 2017 werd het Monument voor de Joodse Kinderen bekendgemaakt op het Reitsemaplantsoen. Het monument staat voor de 48 kinderen en 4 stafleden van het Joodse kindertehuis de Berg-Stichting die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn vermoord. De jaarlijkse herdenking vindt plaats op woensdag 20 april van 15.00 – 16.00 uur.

Programma
Het herdenkingsprogramma wordt samengesteld door de 120 leerlingen van de 3e klassen van Scholengemeenschap Laar & Berg. Burgemeester Nanning Mol, oud-Berg-Stichting bewoner Maurits Cohen en leerlingen van de school komen allemaal bijdragen.

Geïnteresseerden zijn vanaf 14.00 uur welkom op Laar & Berg aan de Langsakker in Laren. De herdenking kan je ook online volgen via deze link: youtube.com/watch?v=lPUNTMh0zsE.

Herinneringsbomen
Vrijdag 22 april om 17.00 uur opent Burgemeester Nanning Mol op de Brink het Tijdelijk Holocaust Monument en de Herinneringsbomen. Het tijdelijk holocaust monument bestaat uit 750 zakdoeken die aan lijnen tussen de bomen wapperen. De zakdoeken staan symbool voor afscheid van de Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Het ontwerp is van Elise Steilberg.

Daarnaast komen er ook herinneringsbordjes om de bomen, zodat de slachtoffers een gezicht krijgen. Op de bordjes staan de namen van Joden die in Laren verbleven en in de Holocaust werden vermoord en niet-Joodse inwoners van Laren die als gevolg van de oorlog het leven lieten. De bordjes bevatten ook nog tekeningen, afbeeldingen en foto’s als er nog bekende informatie is over de persoon. 

Initiatief
De bordjes zijn gemaakt door vrijwilligers en kunstenaar. Het initiatief komt van John Timmerman en Elize van der Werff van het comité 4 en 5 mei. Het comité wil dat de bordjes ieder jaar geplaatst gaan worden en aangevuld als er meer informatie tevoorschijn komt.

Ze willen dat nabestaanden verhalen en documentatie met hen delen. Op de bordjes staat een QR-code die dit eenvoudig mogelijk maakt. De bordjes blijven tot 5 mei hangen.