Karel Hagen met zijn koninklijke onderscheiding.
Karel Hagen met zijn koninklijke onderscheiding. Foto: Bob Awick

Vier koninklijke onderscheidingen in Eemnes

Mensen

EEMNES - Vier inwoners uit Eemnes hebben vandaag een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Roland van Benthem mogen ontvangen.

Drie gedecoreerden worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, namelijk Peter van Hofslot, Johan Meppelink en Karel Hagen. Henk Blanken werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Aubade
Op Koningsdag, woensdag 27 april om 9.45 uur, brengt het koor ‘de Weidevogels’ een aubade en worden de Eemnessers die een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen door de burgemeester voorgesteld. Dit vindt plaats op het bordes van restaurant ’t Oude Raadhuis.

PETER VAN HOFSLOT
Peter van Hofslot is al bijna 50 jaar actief in Eemnes als vrijwilliger, op veel verschillende gebieden.

In de jaren 70 gaf hij in het verenigingsgebouw al kluscursussen, waardoor meerdere Eemnessers weer wat handiger werden.

Historische kring
Vanaf de oprichting van de Historische Kring Eemnes, in 1979, heeft hij mede de koers uitgezet van de kring, is op zaterdag gastheer in de Oudheidkamer, helpt bij het opbouwen van de tentoonstellingen en brengt het verenigingsblad rond.

Hij is al ruim 40 jaar een van de actieve vrijwilligers die zorgen voor een bloeiende Historische Kring Eemnes.

Vrijheidsmonument
Tevens is Peter van Hofslot al 36 jaar penningmeester van de Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes (VVE), wat mede op zijn initiatief tot stand is gekomen.

Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van het monument en is sindsdien actief bij de jaarlijkse 4 mei herdenking. Dit samen met de gemeente, scholen en verenigingen. De VVE fungeert in Eemnes als het lokale 4 mei comité.

IJsclub
35 jaar geleden werd in Eemnes IJsclub ‘De Vaart’ opgericht. Peter van Hofslot is hiervoor al jaren secretaris. Hij verzorgt de ledenadministratie, de contacten met de gemeente en andere voorkomende administratieve, maar ook praktische klussen. Peter van Hofslot doet nog veel meer voor

Eemnes. Zo is hij al jaren klokkenluider bij het Eemnesser Klokkenluiders Gilde, vrijwilliger om gelden te werven voor Pax Kinderhulp, op de achtergrond actief in de plaatselijke politiek en ruim 12 jaar vice-voorzitter geweest van de lokale en provinciale afdeling van Univé.

Activiteitenbegeleider
Ook is hij sinds 2010 activiteitenbegeleider bij Sherpa Houtwerk. Wekelijks ondersteunt hij de cliënten bij het maken van de mooiste voorwerpen van hout.

Bijzonder is zijn inzet voor mensen met een beperking. Ruim tien jaar verricht de gedecoreerde, als persoonlijk begeleider van enkele cliënten, op vrijwillige basis iedere week het werk waaraan de reguliere zorg niet toekomt.

Fietsen en wandelen
Die tien jaar is hij persoonlijk begeleider van de autistische Boudewijn. Tenminste drie keer per week haalt de gedecoreerde hem op om er op uit te gaan. Samen fietsen en wandelen ze veel, ze eten  ergens een hapje of gaan dagjes uit naar bijzondere locaties en wandelen mee aan de vierdaagse.

Geruime tijd begeleidde Peter van Hofslot ook fiets- wandel- en paardentochten met andere cliënten van Sherpa.

HENK BLANKEN
Henk Blanken is dierenarts en begon zijn dierenartspraktijk in Eemnes voor landbouwdieren. Later ook voor huisdieren en zelfs circusdieren zoals tijgers.

Henk Blanken deed in de dagelijkse werkzaamheden veel meer dan van een dierenarts verwacht mocht worden. Hij was niet alleen dierenarts, maar ook vertrouwenspersoon, ondersteunde de boeren met hun bedrijfsvoering en bracht moderne behandelmethoden naar het conservatieve Eemnes.

Toewijding
De toewijding en invulling die hij aan de dag heeft gelegd, zijn dermate bijzonder en aansprekend dat dit veel verder gaat dan van een dierenarts verwacht mag worden.

Hij stond 24 uur per dag klaar voor iedereen, zonder vaste werktijden, en was altijd bereikbaar voor kleine en grote vragen. Hij was zeer betrokken bij de veeboeren in de buurt, wat ze meemaakten en waar ze mee zaten.

Henk Blanken maakte altijd tijd voor een praatje en vond het sociale, betrokken aspect van zijn vak heel erg belangrijk.

Praktijklessen
In zijn eigen praktijk nam hij een beginnend dierenarts aan voor huisdieren. Hij leerde de arts heel veel over kleine en grote dierenoperaties. Ook voor haar collega’s gaf hij praktijklessen.

Zo was hij betrokken bij het opleiden van dierenartsen aan de Universiteit van Utrecht. Ook heel bijzonder, zonder de huidige en vaak technische hulpmiddelen, wist Henk Blanken met ouderwets handmatig onderzoek al de juiste diagnose te stellen bij de dieren.

‘Vergeten’
Administratie was niet helemaal zijn ding. Zijn vrouw hield dat een beetje voor hem bij, maar hij was daar niet accuraat in. Als een boer een beetje krap zat, werd de rekening ‘vergeten’ of de dierenarts kreeg een haas mee naar huis.

Ook al heeft hij zijn praktijk, vanwege zijn gezondheid, een paar jaar geleden over moeten dragen, nu het beter gaat, wordt hij weer regelmatig gevraagd. Zowel voor zieke dieren, als voor de keuring en het enten. Daarnaast gaat hij regelmatig op bezoek voor advies en een gezellig praatje.

Poolse kinderen
Naast alle drukke werkzaamheden voor zijn praktijk, die hij lange tijd alleen runde, heeft hij ook tijd gemaakt voor het opvangen van kansarme Poolse kinderen gedurende drieweekse vakanties.

Hij bouwde een goede band met hen op. Met enkelen heeft hij nog steeds contact, zij hebben mede dankzij zijn begeleiding toonaangevende agrarische bedrijven opgestart in hun vaderland.

Geitenfokvereniging
Daarnaast was Henk Blanken ook nauw betrokken bij de geitenfokvereniging, eerst lokaal en later regionaal. Ongeveer 20 jaar heeft hij zich ingezet voor de leden en het welzijn van de dieren.

De gedecoreerde was voorzitter, maar hij heeft ook een zeer gewenste reorganisatie doorgevoerd, waardoor de geitenfokverenigingen nog steeds bestaan en actief zijn. Een eigen vakblad voor de ‘Geitenfokkerijverenigingen’ is ook één van zijn verdiensten.

Tibetaanse gemeenschap
Met zijn vrouw Mia is Henk Blanken al bijna 20 jaar actief in de Tibetaanse gemeenschap in België. Hij helpt ter plekke bij cursussen en programma’s, maar is ook heel behulpzaam bij de bouw en verbouw van de verschillende locaties van het instituut.

Daarnaast geeft hij in Kathmandu, Nepal, medische zorg aan straathonden, waarbij hij medische hulpmiddelen meenam uit Nederland.

JOHAN MEPPELINK
Johan Meppelink is zeer actief in de Eemnesser gemeenschap. Over het algemeen op de achtergrond, maar iedereen weet wie hij is en hij weet goed verbindingen te maken.

Sinds 1991 is hij samen met zijn vrouw Ineke vijf keer gastgezin geweest om kansarme Poolse en later Armeense kinderen op te vangen via Pax Kinderhulp.

Pax Kinderhulp
Nu is hij voorzitter van Pax Kinderhulp Eemnes. Ook bij de voorbereidende werkzaamheden voor de opvang de afgelopen 30 jaar, heeft hij een zeer belangrijke rol gespeeld.

Onder andere door het bezoeken van de herkomstlanden, het zoeken naar sponsoren en het organiseren en mede uitvoeren van een activiteitenprogramma.

Geldinzamelingsacties
Vooral de geldinzamelingsacties zijn bij Johan Meppelink in goede handen, hij is zeer creatief in het bedenken van deze acties.

Voor Pax Kinderhulp, maar ook voor de ThuisFrontCommissie, is Johan Meppelink de drijvende kracht om sponsoren te zoeken en geld in te zamelen, zodat deze activiteiten doorgang blijven vinden.

Diaconie
In zijn verschillende woonplaatsen is Johan Meppelink al gedurende 22 jaar actief in het kerkelijk jongerenwerk, de Diaconie en het bestuur en onderhoud van kerkelijke goederen. Tegenwoordig is hij nauw betrokken bij de Diaconie in Eemnes.

Eerst als jeugdwerker, maar inmiddels ook in het bestuur. Hij heeft initiatieven genomen om als Diaconie woningen te kopen voor mensen die in de problemen zitten. Hij onderhoudt ook de contacten met deze mensen en helpt ze verder op weg om hun leven weer op orde te krijgen.

Herderstocht
Jaarlijks vindt in Eemnes de herderstocht plaats. Bezoekers lopen dan een route langs locaties waar een toneelstukje wordt opgevoerd, gebaseerd op het Bijbelse kerstverhaal.

Ook hier is Johan nauw betrokken bij de organisatie en om de route, de toneelstukjes, maar zeker ook de rekwisieten zoals levende schapen en een kameel te regelen.

IJverig
Eemnes heeft Johan Meppelink de afgelopen 30 jaar leren kennen als een integere, ijverige, maar ook gezellige dorpsgenoot die graag bereid is en ook initiatieven neemt om de wereld socialer te maken. Hij zal niet nalaten daar een bijdrage aan te leveren.

KAREL HAGEN
Karel Hagen heeft zich de afgelopen jaren buitengewoon ingezet om de ingrijpende renovatie van de Johanneskerk in Laren, ter gelegenheid van diens 500 jarig bestaan, tot een goed einde te brengen.

Hij heeft steeds het voortouw genomen. Zowel bij de contacten met de gemeente Laren, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, maar zeker ook intern bij de Protestantse Gemeente Laren/ Eemnes.

Overzien
Dit om de renovatie financieel en materieel mogelijk te maken. Hij heeft voortdurend alles goed overzien en overdacht, waardoor zoveel jaren later, in 2021, de renovatie op schema lag voor het feestelijke jubileumjaar en de kosten binnen de begroting zijn gebleven.

Karel Hagen heeft vele initiatieven genomen om de financiën op orde te krijgen. Daarnaast heeft hij alle planningen op elkaar afgestemd en de diverse aannemers aangestuurd.

Een prestatie van formaat, en dat op vrijwillige basis. De afgelopen zes jaar is hij hier meer dan een halve werkweek mee bezig geweest.

Protestantse gemeente
Karel Hagen is al bijna 20 jaar actief in de Protestantse gemeente. Als ouderling is hij belast met het gebouwenbeheer en met alle taken en verantwoordelijkheden die erbij horen.

Daarnaast speelt hij een belangrijke rol bij het financieel gezond houden van de kerkelijke gemeente. Maar hij is ook, als begenadigd zanger in het kerkkoor, en bij de verschillende bijzondere toneel- en musical uitvoeringen actief. Hij is dan ook één van de dragende krachten binnen de PGLE.

Gooise Atletiekvereniging
Bij de Gooise Atletiekvereniging verzorgt hij wekelijks de training en coaching van twee loopgroepen. Dit behelst de voorbereiding, de training zelf, maar ook begeleiding bij wedstrijden en evenementen.

Hij doet dit met veel plezier en aandacht voor elke individuele loper. Voorheen was hij ook actief als gastheer bij Natuurmonumenten en als trainer bij de plaatselijke voetbalvereniging.