Afbeelding

Eemnes helpt minima met hoge energiekosten

Natuur en Milieu

EEMNES - De gemeente Eemnes gaat inwoners met een laag inkomen helpen om de energierekening omlaag te brengen.

Naast de energietoeslag van 800,00 euro voor minima, start Eemnes het initiatief ‘Duurzaam Wonen’ waarbij er direct maatregelen in de woning worden uitgevoerd om het energieverbruik te verminderen.

Fix-brigade
Het team van Klimaatroute voert het initiatief ‘Duurzaam Wonen’ uit. Zij geven energieadvies aan huis en voeren vervolgens de kleine maatregelen dezelfde dag uit. Voor inwoners zijn er geen kosten aan verbonden.

De aanpak is bedoeld om het energieadvies ook direct uit te voeren. Daarvoor maken adviseurs van Klimaatroute gebruik van een busje dat langs de huizen gaat. Een soort fix-brigade.

In het busje zijn onder andere ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie aanwezig. De gemeente onderzoekt of plaatsing van brandmelders ook meegenomen kan worden. Brandmelders zijn namelijk vanaf juli 2022 verplicht op elke verdieping.

Maatschappelijke partners
De gemeente werkt in het initiatief samen met een aantal maatschappelijke partners. Zij ondersteunen de inwoners bij de aanvraag.

Cliënten van Schuldhulpmaatje, Humanitas, Versa Welzijn en de Voedselbank worden geïnformeerd en verder geholpen.

Inwoners kunnen zich niet zelf aanmelden, dit is om teleurstellingen te voorkomen. Aanmelding worden gedaan dus met tussenkomst en hulp van de bovengenoemde partners.

Eemnes Energie
Ook is er een samenwerking met Eemnes Energie. “Het is logisch om ook de ervaren energiecoaches bij de duurzaamheidsmaatregelen te betrekken en Eemnes Energie is dan ook om een voorstel gevraagd hoe zij het beste kunnen aansluiten”, aldus wethouder Wilma de Boer-Leijsma.

“We willen nu eerst en vooral zo snel mogelijk aan de slag met de fix-brigade, zodat de energierekening omlaag gaat.”

Aanvullend
De aanpak ‘Duurzaam Wonen’ is aanvullend op de energietoeslag die minima dit jaar ontvangen. De energietoeslag is door de uitvoeringsdienst van Maatschappelijke Zaken HBEL uitgevoerd.