Het exemplaar is 29 centimeter hoog.
Het exemplaar is 29 centimeter hoog. Foto: Stichting Stad en Lande van Gooiland

Nieuwe kopie van gewilde erfgooiersboom verkrijgbaar

Cultureel

REGIO - Omdat de kleine, erg gewilde bronzen ‘erfgooiersboom’ bijna niet meer te vinden is, hebben initiatiefnemers een nieuwe kopie van het beeldhouwwerk gemaakt. Het is nu te verkrijgen bij de Historische Kring Blaricum.

“De Blaricumse beeldhouwer Gradus Lanphen heeft in 1971 een vier en halve meter hoge eikenboom bewerkt tot een kunstwerk”, vertelt Stichting Stad en Lande van Gooiland in de meest recente Erfgooiers-nieuwsbrief. “Daarop is de geschiedenis van de erfgooiers weergegeven.”

Het pronkstuk stond oorspronkelijk prominent op de grote erfgooiers-tentoonstelling in Singer te Laren. De boom is daarna aan de Torenlaan geplaatst, vlakbij de NH Kerk in Blaricum.

Initiatief
Om de boom tegen de weersinvloeden te beschermen is deze uiteindelijk in de toren van de kerk geplaatst. “Helaas was hij toen nog maar beperkt te zien.” 

Er kwam een initiatief om de boom op ware grootte in brons te laten gieten en vlak voor de Larense muziektent te plaatsen, zodat “iedereen het kunstwerk ten allen tijde kan bewonderen. Zoals u weet is dit gelukt en staat de bronzen boom sinds 1985 in volle glorie.”

Nieuwe boom
Om het initiatief te financieren zijn destijds een gelimiteerd aantal bronzen boompjes van ruim 40 cm hoog gegoten en verkocht. “Deze kleine bronzen erfgooiersboom is een erg gewild item, maar is bijna niet meer te vinden”, aldus Stichting Stad en Lande van Gooiland. 

“Daarom is er nu door de oorspronkelijke initiatiefnemers een nog iets kleinere boom gegoten van 29 centimeter hoog met een marmeren voet.” Deze nieuwe bronzen erfgooiersboom kunt u bestellen bij de Historische Kring Blaricum voor 375 euro.