Onderzoek gezondheid en welzijn

REGIO Hoe gaat het met de gezondheid, de leefstijl en het welzijn van inwoners van 't Gooi? En wat is de impact (geweest) van tweeënhalf jaar corona?

Dit brengt GGD Gooi en Vechtstreek in kaart door middel van een grootschalig vragenlijstonderzoek: de GGD Gezondheidsmonitor 2022. Vanaf 16 september ontvingen 17.000 willekeurige volwassenen en ouderen een brief van de GGD om mee te doen met dit onderzoek. In de vragenlijst, die ingevuld kan worden tot begin december, komen verschillende onderwerpen aan bod, waaronder gezondheid, welzijn, leefstijl, corona, sociale omgeving en ingrijpende gebeurtenissen.

Normaal gesproken voeren de GGD'en de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen elke vier jaar uit. De GGD Gezondheidsmonitor 2022 is een extra meting, waarbij ook speciale aandacht is voor de gevolgen van de coronaperiode. De resultaten zijn rond de zomer van 2023 bekend. Mede op basis van de resultaten ontwikkelen het Rijk en de gemeenten landelijk en lokaal gezondheidsbeleid. Het CBS selecteert willekeurig personen uit het bevolkingsregister. Alleen deze mensen worden uitgenodigd voor deelname aan de GGD Gezondheidsmonitor 2022. Zij vormen een goede afspiegeling van de bevolking. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en de antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.

Het onderzoek wordt landelijk uitgevoerd door alle GGD'en samen met Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Centraal Bureau voor de Statistiek.