Steeds meer huishoudens komen in geldproblemen door hoge energieprijzen.
Steeds meer huishoudens komen in geldproblemen door hoge energieprijzen. Foto: Tumisu via Pixabay

Voedselbank verruimt normen voedselpakket

BLARICUM/LAREN De voedselbanken hebben tijdens een extra vergadering besloten de normen voor een voedselpakket per direct te vergroten, zo ook in 't Gooi en omstreken. 

Met de maatregel wordt ingespeeld op de stijgende kosten van levensonderhoud, zoals de hoge energieprijzen, waardoor meer huishoudens in geldproblemen komen.

Voedselbanken kijken naar de inkomsten van huishoudens en de hoogte van de vaste lasten. Het bedrag dat na aftrek van de vaste lasten overblijft voor onder meer voeding en kleding bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor voedselpakketten.

Hulpverlener

De voedselbanken zien landelijk een toename van het aantal aanvragen voor een voedselpakket. Mensen die help vragen bij de voedselbank krijgen in principe direct een voedselpakket toegewezen voor een maand. Die periode is nodig om een hulpverlener te vinden en om alle gegevens op een rijtje te zetten.

Voldoende pakketten

De nieuwe norm per huishouden is een bedrag van 190 euro en per persoon van dat huishouden 110 euro. Dus voor een eenpersoonshuishouden 300 euro, tweepersoonshuishouden 410 euro en driepersoonshuishouden 520 euro. 

Het lukt de voedselbank nog om voldoende eten voor de pakketten te krijgen door de inzet van vrijwilligers. Met de vele donaties van onder andere stichtingen, bedrijven en particulieren kunnen ze zo nodig extra producten bijkopen.

Op de website www.voedselbankgooi.nl staat meer informatie over hoe en waar een voedselpakket aangevraagd kan worden. Uiteraard is het ook mogelijk direct contact op te nemen met de afdeling Klantenadministratie via klantenadministratie@voedselbankgooi.nl.