Steeds meer laadpalen in Nederland. Maar kan dat niet anders?

BEL Nederland is koploper op het gebied van laadpalen, maar daarmee wordt ook een zware claim gelegd op de beschikbare ruimte.

Laren telt er momenteel 44, in Blaricum zijn er 42, in Eemnes 39 en het aantal groeit nog steeds. En zoals altijd met dit soort groeicijfers beginnen ook de tegengeluiden.

De discussie of elektrisch rijden echt de toekomst is, is wel zo ongeveer beslecht. Nog steeds hoor je links en rechts dat elektrische auto’s een tussenoplossing vormen op weg naar auto’s op waterstof met een oplaadsysteem aan boord, maar als het al zover komt, dan gaan daar nog veel jaren overheen. “Bij de ANWB zijn we ervan overtuigd dat elektrisch rijden het autorijden van de toekomst is. Of elektrisch rijden voor jou nu al interessant is, hangt van meerdere factoren af: hoe je je auto gebruikt, je budget en de eventuele laadmogelijkheden in jouw omgeving”, laat de ANWB weten.

Het gebruik van je auto en je budget zijn zaken waar je zelf invloed op kunt hebben, maar de plaatsing van laadpalen is een zaak van nutsbedrijven en gemeenten. En die pakken het goed op. Sterker, Nederland is de absolute koploper in de Europese Unie wat betreft laadpalen voor elektrische auto’s. Aan het begin van dit jaar stonden er volgens ANP/LocalFocus in Nederland 86.453 publieke en semipublieke laadpalen (hier vallen bijvoorbeeld de laadmogelijkheden in parkeergarages onder) en aan het begin van 2021 waren het er 65.613. De groei zit er dus stevig in.

Met de groei van het aantal laadpalen worden ook de geluiden steeds luider dat Nederland er langzaam genoeg van begint te krijgen. Begin van de zomer dook het begrip ‘laadpaalklever' op voor mensen die onnodig lang een oplaadplek bezetten en dat wekt wrevel. En niet iedereen vindt laadpalen een verfraaiing van de openbare ruimte. 

Om die reden wordt gezocht naar andere oplossingen. Een oplossing is of je laadpalen kunt combineren met lantaarnpalen of met straatmeubilair in het algemeen. Een van de conclusies is dat een laadpaal niet op het verlichtingsnet aangesloten kan worden, maar dat ‘gecombineerde objecten' zoals laadlantaarns voordelen bieden in de openbare ruimte.