PvdA wil leiderschap en daadkracht

EEMNES PvdA vraagt zich al een tijd af waar het plan blijft voor een stevig sociaal vangnet, zoals men dat in Eemnes gewend is, en komt met twee moties.

De belangrijkste motie betreft het bestrijden en voorkomen van armoede. In Eemnes zijn er meer dan 500 volwassenen en kinderen die onder de armoedegrens leven en dat aantal neemt de komende maanden alleen maar toe. Daarom roept de PvdA het College op om met een Noodplan Armoede te komen. Volgens de PvdA kan er al veel ellende worden voorkomen met huurkortingen voor slecht geïsoleerde huizen, vervangen van energievretend witgoed, afschaffen van de kostendelersnorm en stoppen van de controle op giften aan mensen in de bijstand.
De tweede motie betreft een stimulans voor specifieke maatregelen om mensen te helpen hun huis energie zuiniger te maken. De regelingen tot nu toe bereiken volgens de PvdA te weinig mensen. Inwoners kunnen de regelingen niet gemakkelijk vinden en wat de partij betreft, mogen de voorwaarden voor deelneming ruimhartiger. Ook kunnen de huidige regelingen doeltreffender en verder uitgebreid.
Tot slot stelt de PvdA dat inwoners zich ergeren aan de blauw-wit-rode plastic linten om bomen en lantaarnpalen op de openbare wegen. Veel mensen durven zich hierover niet uit te spreken in het agrarische dorp met veel felle boeren. "Het College van B&W zou hier iets mee moeten doen om de kloof in de samenleving op te lossen."