In Laren rookt ruim 15 procent van de jongeren

LAREN Het percentage jongeren, tussen de twaalf en zestien jaar, in Laren dat regelmatig een sigaret opsteekt is 15,5 procent. De meeste jongeren roken in Gooise Meren, en in Huizen het minst. 

Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Independer.nl op basis van data van GGD’en en RIVM. 

Stoptober is deze week begonnen en is de maand die juist in het teken staat van het stoppen met roken dus ook voor jongeren in 't Gooi. 

Meester rokers Gooise Meren 

Gooise Meren is, blijkt uit het onderzoek, zelfs koploper in de provincie. Nergens in Noord-Holland roken zo veel jongeren als in Gooise Meren: bijna 1 op de 6 jonge inwoners steekt hier minstens wekelijks of zelfs dagelijks een sigaret op. 

Ook in Laren en op Texel kampen veel 12- tot en met 16-jarigen met een nicotineverslaving.

Koplopers

De top vijf gemeenten binnen de provincie met het hoogste aandeel jongeren dat regelmatig rookt is: Gooise Meren (16 procent), Laren (15,5 procent), Texel (13,4 procent), Heemstede (13.3 procent) en Bergen (12,9 procent). 

In grotere gemeenten als Hilversum (9,8 procent), Haarlem (8,4 procent) en ook Amsterdam (6,9 procent) is dit percentage veel lager. 

Toename rokers meisjes

Tijdens de coronacrisis is het aantal dagelijks rokende twaalf tot en met zestien jaar met bijna 40 procent toegenomen. Dit is opvallend, want in de voorgaande jaren was juist een daling te zien. 

Onder meisjes is deze toename het sterkst, zo blijkt uit de landelijke cijfers. Het aandeel dagelijks rokende meisjes steeg tijdens de coronacrisis met 56,3 procent, onder de jongens gaat het om een stijging van 25 procent.

Steekproef

Deze analyse is gemaakt op basis van cijfers van het RIVM en de GGD. Het GGD-onderzoek gaat niet bij alle regio's op gemeente niveau, omdat er voldoende deelnemers moeten zijn geweest voor een representatieve steekproef. In 31 Noord-Hollandse gemeenten was dit wel het geval. Zestien gemeenten zijn hierdoor niet meegenomen in de vergelijking.