Dit kunstwerk van beeldhouwer Herold van den Berg komt aan de Burg. van Nispen van Sevenaerstraat .
Dit kunstwerk van beeldhouwer Herold van den Berg komt aan de Burg. van Nispen van Sevenaerstraat . Foto: PR

Onthulling van het ‘Monument voor Verdraagzaamheid’

Cultureel

LAREN - In navolging van Amsterdam krijgt ook Laren zijn Monument voor Verdraagzaamheid. De Larense beeldhouwer Herold van den Berg legt in zijn atelier aan ‘t Klooster de laatste hand aan de beeldengroep dat binnenkort geplaatst wordt in het plantsoen aan de Burg. van Nispen van Sevenaerstraat (hoek Nieuweweg/Molenweg).

“Het kunstwerk wordt anderhalve meter hoog. Vanwege de winter en de drukke locatie is gekozen om de onthulling symbolisch te laten plaatsvinden in het Brinkhuis op woensdag 16 november om 18.00 uur”, licht Ineke Hilhorst toe. Zij is samen met Timo Smit de initiatiefnemer van dit monument. “Met het plaatsen van het monument zijn we er niet. Het is de bedoeling dat er het hele jaar door initiatieven worden ontplooid die te maken hebben met het thema.”

‘Levend’ kunstwerk

Het initiatief van de twee Laarders wordt breed gedragen in de Larense gemeenschap. Een aantal inwoners vormt een ‘Tafel voor Verdraagzaamheid’ met de bedoeling initiatieven te ontplooien en begeleiden. Op die manier wordt het Monument voor Verdraagzaamheid een ‘levend’ kunstwerk.’ 

Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum organiseert jaarlijks een lezing rond het thema verdraagzaamheid zoals de Carry van Bruggen-lezing. Scholengemeenschap Laar & Berg en de International School Laren zullen op Paarse Vrijdag, 9 december, een kleine versie onthullen in de Wintertuin. Ook in het Rosa Spier Huis komt een maquette te staan. 

Later in het jaar zullen schaalmodellen van het monument exclusief worden verkocht in de Singer Shop. Zowel de rooms-katholieke als de protestantse kerk besteden aandacht aan het thema tijdens de dienst en in hun kerkblad De Klepel en Onderweg.

Larense dichters

Voordat het kunstwerk officieel wordt overgedragen aan de gemeente Laren, spreekt burgemeester Nanning Mol de eerste Carry van Bruggen-lezing uit. Wim Jordaan spreekt met Aaltje van Zweden, de oprichter van het Papageno Huis, en Kick van der Veer leest een gedicht voor. Muziek wordt verzorgd door Gijs Anders van Stralen en Michiel Adema, met als afsluiting een live-performance van Ad Visser. 

Vanaf 9.00 uur is Dorpsradio Laren de hele dag vanuit het Brinkhuis live in de lucht met het programma ‘Gedachten, gedichten en muziek over Verdraagzaamheid’. Hilhorst: “We spreken met burgemeester Mol over verdraagzaamheid in Laren en laten zijn favoriete operastukken horen en Dasja Koot van de bibliotheek interviewt een aantal Larense dichters die tevens zullen voordragen uit eigen werk. 

Ingrid Peters heeft samen met haar pupillen van het Papageno Huis een uur zendtijd om naar eigen inzicht samen te stellen, evenals Irmy Vos van Toegankelijkheidsteam Laren. Frank van den Wall Bake verbindt verdraagzaamheid en sport, ds Job de Bruijn brengt eigen werk ten gehore, Singer directeur Evert van Os zoekt het uiteraard in de kunst. 

En ook kersverse pastoor Nico van der Peet vult een uur radio. Het laatste uur wordt gepresenteerd door de wethouders van Laren. Uiteraard zal radiobaas Erick Hurink de onthullingsceremonie live uitzenden.

Het Monument wordt op deze door de Verenigde Naties uitgeroepen Internationale dag van de Verdraagzaamheid officieel aangeboden aan de burgemeester, vergezeld van een kleine versie van het kunstwerk, die een permanente plaats zal krijgen in het Brinkhuis.