Afbeelding
Foto:

Jaap Scholten vertelt over zijn turbulente reis door Oekraïne

LAREN Auteur Jaap Scholten vertelt op woensdag 23 november om 19.30 uur in de Johanneskerk aan de Naarderstraat over zijn ervaringen in Oekraïne. 

Het logboek Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper van Scholten gaat over zijn turbulente reis door een land in oorlog en een uniek en persoonlijk verslag over de onwaarschijnlijke moed, veerkracht en eensgezindheid die de oorlog bij de Oekraïners heeft losgemaakt. Als op 24 februari j.l. Russische tanks Oekraïne binnenrollen, begeeft Scholten zich vanuit zijn dorp in Hongarije naar de grens om een jong Oekraïens gezin te helpen hun thuisland te ontvluchten. 

De auteur raakt bevriend met een voormalig US Marine en sniper, die van zijn vrouw toestemming heeft gekregen om drie maanden aan Oekraïense zijde mee te vechten. Wanneer zijn tijd erop zit, haalt Scholten hem op in een met hulpgoederen en brandstof volgeladen terreinauto. Op de reis van Kiev naar Boedapest, langs uitgebrande tankstations en tot forten omgebouwde dorpen, hoort hij van de sniper de details van het leven aan het front en over diens bloedstollende reddingsactie van een zes dagen oude baby uit een ondergronds ziekenhuis in Marioepol.

Het boek verschijnt op 17 november. Kaarten voor de lezing kosten 10 euro - inclusief koffie of thee en een drankje na de lezing - en zijn te koop bij de Larense Boekhandel aan de Naarderstraat 9 in Laren of via www.libris.nl/larenseboekhandel.