Afbeelding
Foto: PR

Succesvol Eemnesser Dictee met Gerard Wortel

Mensen

EEMNES - Een groep enthousiaste mensen verzamelde zich afgelopen donderdagavond in het Huis van Eemnes voor het jaarlijkse Eemnesser Dictee. Dit keer waren er 22 deelnemers, waarvan vijf zogenaamde ‘dicteetijgers’, mensen die het hele land afreizen om de schrijver van het dictee scherp te houden.

Op dat punt had Gerard Wortel, de schrijver van dit dictee, zijn best gedaan. Oud-wethouder Niels Rood las het dictee voor. Het actuele thema was Voedsel en duurzaamheid. Wie heeft er ooit gehoord van ‘wakame’, uitgesproken als ‘wakkamme’, of ‘zwampvis’, waarvan de p niet te horen was. Afgezien van een repertoire aan moeilijke woorden, blonk dit dictee uit in het wel of niet aan elkaar schrijven van woorden? Met een streepje of niet.

Strontlucht

Een vakkundige jury van taalkundigen, waaronder een universitair docent Nederlands, beoordeelde tijdens de pauze de resultaten van een groepje correctoren. Wortel las of zong, soms onder begeleiding van zijn gitaar, voor uit zijn verzameling gedichten en liedjes. Het nummer over de verheerlijking van de strontlucht van Eemnes was vorige keer zeer in de smaak gevallen, zodat deze op verzoek herhaald werd.

Eerste prijs

De verlossende woorden werden gebracht door juryvoorzitter Liesbeth Lemckert. Het grootste aantal gemaakte fouten was 41. De eerste prijs ging naar Erna Bosse (13 fouten), tweede naar Martha Ursum (16) en de derde naar nieuwkomer Jaap Groeneveld (16). Wethouder Mirjam Havinga reikte aan hen de prijzen uit, waaronder tickets van een voorstelling in het Huis van Eemnes en tegoedbonnen te besteden in hetzelfde ‘huis’.