Kunstenaar Hans van Deuren kreeg van burgemeester Mol de erepenning.
Kunstenaar Hans van Deuren kreeg van burgemeester Mol de erepenning. Foto: Gemeente Laren

Laarder Hans van Deuren ontvangt erepenning voor kunst en cultuur

Cultureel

LAREN - Kunstenaar Hans van Deuren heeft zondag uit handen van burgemeester Nanning Mol de erepenning van de gemeente Laren ontvangen. De Laarder zet zich namelijk al tientallen jaren in voor een positieve bijdrage aan kunst en cultuur. 

Van Deuren werd, toen nog geen negentien jaar oud, ruim zestig jaar geleden onderwijzer in Laren. Het was tevens zijn eerste kennismaking met het Gooise dorp. Zijn stageplek op de Aloysiusschool (een jongensschool, red.) was onderdeel van zijn opleiding aan de St. Ludgerus kweekschool in Hilversum waar hij leerde voor docent tekenen en handvaardigheid.

Daarna werkte hij jarenlang op de St. Lidwina V.G.L.O school, later LEAO, en aan de Rosa MULO die de naam Sint Jan Mavo kreeg. In eerste instantie gaf hij allerlei vakken, maar zijn hart lag toen al bij vakken in de creatieve en maatschappelijke richting. 

Markante leraar 

Veel leerlingen uit die tijd herinneren zich Van Deuren nog steeds als hun markante leraar die een positieve invloed op hen heeft gehad. In deze periode ontwikkelde Van Deuren zichzelf ook als kunstenaar. Hij tekende en schilderde voor zichzelf en in opdracht. Dat bleef hij de rest van zijn leven doen.

Na zijn pensionering in 2006 zette hij zich daarnaast onverminderd in voor de kunst en cultuur in Laren. Zo redde hij het kunstwerk Laren van Weleer van de sloop. Dit kunstwerk verbeeldt de geschiedenis van Laren. De kunstenaar was de drijvende kracht achter de restauratie en het zoeken naar een geschikte locatie ervoor dat uiteindelijk leidde tot een mooie plek op het hertenkamp.

Stichting KKIDS

Eind 2020 richtte Van Deuren de stichting KKIDS op, dat staat voor Kunstenaars en Kinderen In De School. In het begin vertelde hij vooral zelf op de Larense scholen over kunst. Inmiddels is hij voorzitter van de stichting en is er een grote groep kunstenaars die op vrijwillige basis les geeft op scholen in Laren.

De mensen met wie Van Deuren samenwerkt, beschrijven hem als een bescheiden man die nooit handelt uit eigen belang, maar altijd het belang van het dorp en daarbij de kunst en de kinderen vooropstelt. Hij wordt geroemd om zijn enthousiasme, optimisme, creativiteit, hartelijkheid en positieve energie én om zijn tomeloze inzet en volharding. 

Ook is Van Deuren een geboren diplomaat die ieders ideeën en meningen weet te respecteren en tegelijkertijd de vaart in de projecten houdt. Zo waakt hij met zorg en aandacht over het gedachtegoed van kunst en cultuur in Laren.