Afbeelding
Foto's: GNR

Blik op de toekomst: ‘Op weg naar een eeuw Goois Natuurreservaat’

Natuur en Milieu

LAREN - Het Goois Natuurreservaat vierde vorige week vrijdag haar negentigste verjaardag met een symposium in Singer Laren. De insteek ‘Op weg naar een eeuw Goois Natuurreservaat!’ maakte duidelijk dat de blik op de toekomst gericht is. Ruim 350 genodigden hoorden over de uitdagingen die er liggen voor het GNR. Immers, die natuur in het Gooi is niet vanzelfsprekend. 

Directeur-rentmeester Karin Kos heet iedereen welkom in het tot de nok gevulde theater. Geboren in Hilversum en dochter van een erfgooier, dus de liefde voor natuur is haar met de paplepel ingegoten. “Het is voor mij een grote eer dat ik die natuur mag beschermen met zo’n fantastisch team.” Want dat doet het Goois Natuurreservaat al sinds 11 november 1932. In die periode is het areaal flink gegroeid: van 1350 naar bijna 3000 hectare.

Omgevingspsycholoog Agnes van den Berg benoemt de stressherstellende functie van natuur en de preventieve werking ervan. Gezondheid is naast biodiversiteit voor de provincie Noord-Holland een belangrijke reden om het GNR te blijven steunen, vertelt gedeputeerde Esther Rommel. “Daarom investeren we ook in natuur, om dit mooie gebied te behouden.”

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Na de pauze dreigt een regionale stroomstoring roet in het eten te gooien, maar al snel kan het programma worden hervat. Praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, Friso de Zeeuw, benadrukt de waarde van het illusielandschap in het Gooi. Hij geeft ook een waarschuwing mee en pleit voor een goed gevulde strijdkas: “Denk niet dat je veilig bent als Goois Natuurreservaat. Blijf je zorgen in actie omzetten. Als het kan zet je in op harmonie, maar soms moet je de strijd aangaan.”

Oud-minister Pieter Winsemius sluit zich daarbij aan: “Er zijn meer donateurs nodig. Het GNR mag zicht best wat offensiever - op een positieve manier - opstellen.” Hij praat met Louwra Postma, projectleider Jeugd bij IVN, over het doorgeven van de waardering voor de natuur van de ene naar de andere generatie. Postma weet hoe belangrijk het is dat kinderen in contact komen met de natuur: “Die ervaringen zorgen voor liefde voor die natuur”.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Het programma eindigt met de uitreiking van het jubileumboek ‘Ons Groene Thuis’ door voorzitter Kees-Jan Dosker. “Twee woorden die er voor mij uit springen: verbinding; tussen mens en natuur, met de geschiedenis, met toekomstige generaties. En koesteren; houden van, maar het geeft je ook een verantwoordelijkheid om daarvoor te zorgen. Dit boekje doet een appel op ons allemaal.”

Karin Kos sluit de dag af met de woorden: “Ik voel me geïnspireerd, hoopvol en blij. En ik voel een grote betrokkenheid bij iedereen. We gaan aan de slag met de uitdagingen die er liggen, in samenwerking en waar nodig met strijd. Op naar een eeuw en nog veel verder.”