Dirigent Ton Koopman aan het werk.
Dirigent Ton Koopman aan het werk. Foto: pr Amsterdam Baroque Orchestra

Wist u dat er in ons land meer koorzangers zijn dan voetballers? Ik las het op de website van NPO Radio 4 ter voorbereiding op de komende uitvoering van Händels Messiah in Laren.

Veel van die koorzangers storten zich in de kersttijd op dit magistrale oratorium met het beroemde ‘Hallelujah’, onvoorstelbaar rond 1740 gecomponeerd in drie weken tijd! Händel’s bediende constateerde menigmaal dat zijn meester tijdens het werken aan dit ‘hemelse muziekvisioen’ zijn diner onaangeroerd had laten staan. En op de dag dat hij het ‘Hallelujah’ af had, hem in tranen aantrof.
Hoe slaagt Händel erin vreugde en wanhoop, duisternis en licht, zonde en vergeving uit te drukken in haast goddelijke muziek, vraagt NRC-muziekjournalist Joost Galema zich af. Barokmuziek, theater, entertainment vol emotionele zeggingskracht van het allerhoogste niveau. Bestaat er iets feestelijker om je op de Kerst voor te bereiden? Triomfantelijke trompetten, overrompelende effecten - Beethoven roemde Händel erom -, oorstrelende aria’s, koorpartijen, pastorale herdersmuziek, militant tromgeroffel, het houdt niet op – twee uur lang - in dit meest uitgevoerde werk uit de klassieke muziekgeschiedenis. Onder leiding van de vermaarde dirigent Ton Koopman met het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir op zondagmiddag 11 december om 15.00 uur in de Sint Jansbasiliek. Met een topcast aan solisten zoals Elisabeth Breuer-sopraan, Maarten Engeltjes-countertenor, Tilman Lichdi-tenor en Andreas Wolf-bas.
‘Ieder nadeel heeft z'n voordeel', zou Johan Cruyff gezegd hebben als hij het levensverhaal van de in 1685 in Halle geboren componist had gelezen.
Georg Friedrich Händel, zoon van een arts die wil dat zijn kind rechten gaat studeren en hem verbiedt musicus te worden, wordt als 11-jarig orgelspelend kind ontdekt door een edelman die voor het wonderkind stiekem een klavecimbel naar zolder smokkelt en zijn vader overtuigt van het talent. Het gaat snel met hem. Op zijn 19de componeert hij zijn eerste opera en vertrekt naar Italië, de bakermat van het muziekdrama. De kennis die hij in vier jaar vergaart, maken zijn opera's geliefd in het rijke Londen. In 1727 wordt hij Brits en heet voortaan George Frideric. Hij, slim ondernemer, wordt rijk, handelt in aandelen en bezit zelfs enige Rembrandts. Toch krijgt het verwende publiek na 25 jaar genoeg van zijn composities: ze floppen (ook door een strenge winter), raken uit de mode en worden belachelijk gemaakt in Engelstalige opera's. In 1737 krijgt hij een beroerte, stort in, kan zijn rechterhand tijdelijk niet bewegen en gaat failliet. Vereenzaamd krijgt de componist bezoek van een bewonderaar, ‘een schatrijke ijdele dwaas, die als hij zijn koets in Londen uitstapt, de lakei die achterop zit, de stoep laat schoonvegen'. Eerder schreef deze Charles Jennens de tekst van het oratorium Saul voor Händel. Hij overhandigt zijn idool teksten uit de Bijbel. Over de aankondiging van Christus, zijn geboorte, leven, sterven en opstanding. Händel, bevangen door goddelijke inspiratie, componeert de ‘Messiah' als in een droom. De première in Dublin in 1742 is een overweldigend succes. De dames moeten de hoepels uit de rokken verwijderen, de heren hun sabels thuislaten om meer plaats te maken. Het kan niet anders dat van de uitvoering eenzelfde bekoring zal uitgaan. Kaarten via www.larenklassiek.nl of NTK 0900-9203.