Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Nijpend tekort in kinderopvang

BEL Er is een nijpend tekort aan personeel in de kinderopvang in 't Gooi. Dat meldt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). “De kinderopvang is het grootste zorgenkind.”

Sociaal werk, Jeugdzorg en Kinderopvang hebben te maken met grote personeelstekorten. De komende jaren zal de situatie niet anders zijn, klinkt het sombere UWV-bericht. Volgens het arbeidsmarktprogramma Zorg en Welzijn (AZW) doen de ernstigste tekorten zich voor in de deelsector Kinderopvang.
Het aantal vacatures voor medewerkers kinderopvang is dit jaar in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek gestegen van 68 naar 148. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2021 is deze vraag meer dan verdubbeld (+118 procent). Het aantal WW'ers in deze beroepsgroep is daarentegen het afgelopen jaar met 40 procent gedaald.

De vraag naar sociaal werkers, groep- en woonbegeleiders is aan het einde van het tweede kwartaal 2022 met 115 vacatures ook groot, maar ten opzichte van een jaar geleden is dit aantal met 68 procent minder sterk toegenomen. Het aantal WW'ers in deze beroepsgroep daalde met 10 procent. Met 22 vacatures is het aantal vacatures voor maatschappelijk werkers in onze regio het kleinst. Ook bij Versa Welzijn is te merken dat het vinden van geschikt personeel niet gemakkelijk is. Daarom organiseren zij elk kwartaal een inspiratiebijeenkomst voor (aankomende) professionals, potentiële zij-instromers, gemotiveerde stagiairs en vrijwilligers.