Met trots ontving De Zwart-Bloch de erepenning.
Met trots ontving De Zwart-Bloch de erepenning. Foto: BEL Combinatie

Burgermoeder ontvangt erepenning bij afscheid

BLARICUM Na bijna vijftien jaar heeft Joan de Zwart-Bloch afgelopen vrijdag officieel afscheid genomen als burgemeester van Blaricum tijdens een buitengewone raadsvergadering in de Dorpskerk. Haar advies voor haar opvolger, Barbara de Reijke, is kort maar krachtig: “Ze moet het vooral op haar eigen manier gaan doen!”

De Zwart-Bloch kondigde in april 2022 aan dat ze verlangde naar meer balans tussen haar privé- en werkleven. “Ik zie er naar uit meer privé-afspraken te kunnen maken op tijden die ik anders vrijhoud voor mijn werk en representatieactiviteiten”, zegt ze, terwijl ze terugblikt op de afgelopen vijftien jaar.

De realisatie van de Blaricummermeent is een van de hoogtepunten van de burgermoeder geweest. “Ook zal ik nooit de viering van 'Blaricum 200 Jaar' in 2015 vergeten," vertelt ze, “een feestweek waar we met een heel gevarieerd programma ontzettend veel dorpsgenoten bij elkaar gebracht hebben rondom de Spiegeltent op het Oranjeweitje.” Dat deed ze opnieuw tijdens het afscheidsweekend voor inwoners.

Betrokkenheid

Joan de Zwart-Bloch ontving tijdens de buitengewone raadsvergadering, die in het teken stond van haar afscheid als burgemeester, de zilveren erepenning. Ze is hiermee ereburger van Blaricum geworden. "Bijna vijftien jaar zette ze zich met tomeloze energie in voor de gemeente Blaricum”, licht een woordvoerder van de gemeente toe. "Met name haar betrokkenheid en zichtbaarheid is door iedereen zeer gewaardeerd. Ze wist altijd heel goed de belangen van de gemeente Blaricum te verdedigen en heeft daarmee in belangrijke mate bijgedragen aan het behoud van de zelfstandigheid en het authentieke karakter van Blaricum.”

Groot applaus voor de burgermoeder.
Muziek tijdens de buitengewone raadsvergadering.