Afbeelding
Foto:

Functie elders?

Ben jij om je heen aan het kijken naar een andere baan? Je bent niet de enige. In 2022 maakten anderhalf miljoen mensen een overstap van werkgever, blijkt uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV. Omgerekend is dat een op de vijf werknemers, twee keer zoveel als tien jaar geleden.

Dit komt omdat de huidige arbeidsmarkt kansen biedt voor werknemers. Na corona liepen de personeelstekorten op en was de vraag naar werk groter dan het aanbod, legt Michel van Smoorenburg van het UWV uit in het NOS Radio 1 Journaal. Door die krappe arbeidsmarkt durven mensen volgens hem meer risico’s te nemen. “Dan neemt de onderhandelingspositie van de werknemer sterk toe en die gaat dus elders kijken. Ze gaan ervanuit dat ze snel weer iets anders vinden als het nieuwe werk tegenvalt.” De reden dat mensen overstappen naar een andere baan is bijvoorbeeld vanwege een hoger salaris, of andere arbeidsvoorwaarden.

De grote ontslaggolf

In de Verenigde Staten wisselden zo veel mensen van baan in de afgelopen jaren dat psycholoog Anthony Klotz er een naam voor bedacht: The Great Resignation, ofwel de Grote Ontslaggolf. Veel Amerikanen stopten met hun baan, omdat het volgens hen weinig perspectief bood. Ze vinden de werkdruk in hun land te hoog en willen betere arbeidsvoorwaarden. Bovendien willen Amerikanen meer voldoening uit hun werk halen. De Amerikaanse ontslaggolf kwam op gang na de lockdowns door corona, onder meer vanwege de eis om weer naar kantoor te komen.

Het UWV spreekt nu van een kleine Great Resignation in Nederland. Volgens het UWV is de woon-werkbalans in Nederland beter dan in Amerika, onder meer vanwege het grote aantal werknemers dat in Nederland in deeltijd werkt. Hier in Nederland is de krappe arbeidsmarkt de reden voor de vele baanwisselingen, aldus het UWV.

Rigoureuze switch niet altijd nodig

Ben je uitgekeken op je huidige werk, maar wil je geen rigoureuze switch maken? Dan hebben de vele vacatures nog een voordeel. Want wellicht zijn er, in overleg met je werkgever, mogelijkheden om binnen de organisatie waar je nu werkt een andere functie te vinden waar je wel blij van wordt?