Afbeelding
Foto: GNR

Leerlingen planten tachtig bomen: ‘Bijdrage aan een groenere toekomst’

Natuur en Milieu

BLARICUM/LAREN - Groep 7 van basisschool de Gooische School uit Laren heeft gisterochtend ter gelegenheid van de Nationale Boomfeestdag samen met boswachter Michiel tachtig jonge bomen aangeplant. De nieuwe boompjes en struiken staan bij de uitgang van een faunatunnel op de Blaricummerheide. 

De nieuwe aanplant zorgt voor beschutting voor verschillende dieren. “Bomen zijn leefgebieden voor heel veel dieren”, vertelt een woordvoerder van de GNR. “Ze houden water vast, brengen verkoeling én zorgen voor beschutting.”

Dat laatste is op de plek bij de faunatunnel vooral heel belangrijk. “De bomen zijn geplant bij de uitgang van de tunnel die onder de Boissevainweg loopt. Nu komen de dieren, als ze de tunnel verlaten, uit in het open heidelandschap. Als het straks meer begroeid is komen de dieren, zoals konijn, vos, haas en egel, eerst in een beschutte plek voordat ze verder trekken.”

Boomfeestdag

Het planten van bomen maakt deel uit van het Nationale Boomfeestseizoen, opgezet vanuit Stichting Nationale Boomfeestdag. Zij hebben als doel om zo veel mogelijk organisaties en scholen in de gelegenheid te brengen mee te doen en bomen te planten. 

“Het streven van het Boomfeestseizoen is dat ieder kind een keer een boom plant tijdens de schooltijd, om bij te dragen aan een groenere toekomst en ze vanaf jonge leeftijd te betrekken bij groen”, legt de GNR-woordvoerder uit.

Verbonden

In het Gooi ligt een netwerk van faunapassages (tunnels en bruggen) die de natuurgebieden met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat dieren veilig over kunnen steken. De dieren nemen in hun vacht zaden mee, ook op die manier zijn de faunatunnels en natuurverbindingen een versterking van de biodiversiteit.