Afbeelding
Foto: Jaap Groeneveld

Stille Tocht Eemnes: bloemen, gedichten, herdenken

Mensen

EEMNES - Stichting Steuncomité Eemnes-Oekraïne organiseerde vrijdag 24 februari een Stille Tocht, met het doel om de Oekraïners in de BEL-gementen een gelegenheid te bieden de oorlogsslachtoffers te herdenken. Inwoners liepen mee om hen een hart onder de riem te steken of om hun bezorgdheid over de situatie in stilte te uiten. 

Een bescheiden stoet liep met lichtjes vanaf De Wel een rondje over de Braadkamp, naar het Plantsoen. Daar vond een gemengd Nederlands-Oekraïense en tweetalige ceremonie plaats bij het Vrijheidsmonument, met korte toespraken van Marga Hilhorst - voorzitter van Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes en medeoprichter van het Steuncomité - en locoburgemeester Theo Reijn, afgewisseld met drie meisjes die elk een gedicht voordroegen.

Gedichten

Veronika droeg het Oekraïense gedicht ‘365’ van Alina Tsjytsj voor, dat begint met: “Het jaar van verwachtingen en hoop.” Iza van den Boom uit Eemnes las het in 2022 prijswinnende kindergedicht van Esmay Zadelhoff van basisschool Merlin voor. Het begint met: “Ik vraag me af hoe mensen die een oorlog starten met zichzelf kunnen leven.” 

Daarna droeg Kseniia uit Laren een oud Oekraïens gedicht voor: ‘Contra Spem Spero’, latijns voor ‘Tegen hoop in hoop ik’, van de Oekraïense dichteres Lesya Ukrainka (1871-1913).

Bloemstukken

Andere hoogtepunten van de ceremonie waren een minuut stilte voor de slachtoffers, het hijsen van de Oekraïense vlag, het zingen van het Oekraïense volkslied en het leggen van een bloemstuk met blauwe en gele bloemen door twee bewoonsters van De Wel, Rita en Olena. Zij waren voor de gelegenheid gekleed in Oekraïens kostuums, geleend van een internationale volksdansgroep uit Baarn. 

Op de linten stonden de Oekraïens leuzen ‘Slava Ukraïna!’ en ‘Herojam Slava!’; ‘Glorie aan Oekraïne!’ en ‘Glorie aan de helden!’ Tot slot legden locoburgemeester Theo Reijn en Jaap Groeneveld van het Steuncomité het bloemstuk met de kleuren van de Eemnesser vlag (rood, wit en geel) namens dit comité.